2020: tegnap még az Olimpia, ma már a bizonytalanság éve

Élsportolók, és az Olimpia elhalasztása

Szerző: Gadácsi Dorottya Déva, 2020.05.04.

 
1. kép: Wikipédia

1. kép: Wikipédia

 

A COVID-19 terjedésének lassítása az egész világ érdeke. Az élet védelme az elsődleges, azonban az már mindenki számára világos, hogy a pandémia és következményei hatalmas gazdasági problémákat fognak okozni. A hazai és nemzetközi sportéletet is egy pillanat alatt fagyasztotta meg. Sorra mondták le, halasztották el a sporteseményeket, végül az Olimpia sem lett kivétel: egy évvel később, tehát 2021-ben rendezik meg. Az élsportolók életében is hirtelen minden megváltozott: nincsenek versenyek, mások lettek az edzéskörülmények, sok esetben a fizetés is csökkent, esetleg megszűnt, sőt, vannak, akikkel szerződést bontott a csapatuk. Magyar olimpikonok reakcióit vizsgáltuk meg, majd sorra vettük azokat a lehetséges pszichés tényezőket, amelyek befolyással lehetnek a sportolókra ebben a helyzetben.

Magyar körkép

Hogy viselik sportolóink ezt a helyzetet? Olimpikonjaink a napokban kiadott nyilatkozatokban és közösségi média posztokban mondják el saját gondolataikat az utóbbi hetek eseményeivel kapcsolatban. A megszólalások három csoportra oszthatók:

1.     A Piros csoport tagjai nemtetszésüknek adtak hangot, negatív érzéseket váltott ki belőlük az elhalasztott Olimpia híre.

2.     A Fehér csoport tagjai tartózkodtak az érzelemnyilvánítástól, racionálisan nyilatkoztak.

3.     A  Zöld csoport pedig igyekezett a helyzet pozitív oldalát megragadni.

Ez nem egy tanult módszertan, csak annak szemléltetésére szolgál, hogy a nyilatkozatok tulajdonképpen elhelyezhetők egy spektrumon aszerint, hogy milyen érzelmeket fejeznek ki. A kategóriákat az adott nyilatkozatok hangvétele alapján alkottuk, nem általánosítás, nem jelenti azt, hogy a sportoló mindig így nyilatkozik.

 

Piros

Egy versenysportoló élete gyakorlatilag olimpiai ciklusokra tagolódik, így a hirtelen változás akár traumatikus is lehet számukra.

 „Hát, engem mellbe vág ez a döntés... Gratulálok hozzá. Azt hiszem, most sokan úgy érezhetjük magunkat, mint 1984-ben a magyar sportolók. Én jövő nyáron harminchét éves leszek. Harminchét!” - Marosi Ádám (2020), olimpiai bronzérmes öttusázó.

A világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig (2020) optimistábban fogalmaz, de a hír őt is rosszul érintette.

„Ha mélyponton voltam, ha rossz edzésem volt, vagy egy sikertelenebb versenyem, mindig arra gondoltam, hogy nincs sok hátra, muszáj csinálnom. Én nem akartam már időt nyerni, mert már nem sok időm van. Harmincéves vagyok, és az idő nem engem szolgál.”

Fehér

A 37 esztendős Kiss Balázs (2020) világbajnok és háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes birkózó így fogalmazott:

„Úgy vagyok vele, mint Tom Hanks a Forrest Gumpban – ha eddig elfutottam, akkor elfutok még egy kicsit és még egy kicsit, majd egészen a határig. Huszonnyolc év birkózás után egy évet még végig tudok csinálni. Még ha közben úgy is kell bánnom a szervezetemmel, mint a hímes tojással.” 

2. kép: Flickr.com

2. kép: Flickr.com

Sorsfordító döntést kell hoznia Márton Anitának: a friss házas, olimpiai bronzérmes, világbajnok súlylökő három lehetséges forgatókönyvet lát: az első, hogy felkészül az Olimpiára, azt követően viszont a családé a főszerep, a második, hogy a családalapítás megelőzi az olimpiai felkészülést, a harmadik, hogy a befejezi karrierjét.

„Még nem hoztuk meg a döntést, hogyan tovább, de egy-két hónapon belül ezt is meg kell tennünk. Egyelőre élvezem a szabadságot." (Márton, 2020.)

 

Zöld

Ez a szokatlan helyzet otthonmaradásra kényszeríti a sportolókat, így a közösségi média felületeik tele vannak vidám családi pillanatokkal. Sokan régi hobbijaikhoz térnek vissza, mások pedig új szokásokat alakítanak ki. Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász szobát fest és barkácsol, a Grundfos Tatabánya férfi kézilabdacsapata online tart órákat kisiskolásoknak [SzK6] [SzK7] [G8] – persze mindet egy kis kézilabdával megfűszerezve.

Az örökké motivált, olimpiai címeket halmozó úszóklasszis, Hosszú Katinka úgy gondolja, ellenfelei bíznak abban, hogy veszít a lendületéből, de a maga részéről így nyilatkozott:

„Remélem, jövő nyáron még jobb leszek, mint idén lettem volna.” (Hosszú, 2020.)

Kapás Boglárka sok más úszóval együtt el is kapta a fertőzést[SzK9] [G10] [SzK11] [G12]  (M4 Sport, 2020), szerencsére mivel fiatal és egészséges, jó eséllyel gyorsan átesik rajta. Az ötkarikás játékokról viszont a nagy ijedtség ellenére is azt mondta:

„Örülök, hogy megvan a verseny időpontja, így tudjuk, mire és mikorra kell készülni.” (Kapás, 2020.)

Pszichés tényezők

Az, hogy egy sportoló hogyan kezeli ezt a szokatlan helyzetet, sok mindentől függ. Például nagyon fontos a kora, hogy hol tart a sportolói karrierjében, hányadik Olimpiájára készül, illetve, hogy milyen a motivációs szabályozása. Ezenkívül szerepet játszik az is, hogy volt-e már hasonló helyzet az életében, amivel meg kellett küzdenie és az a megküzdés mennyire volt sikeres. Akinek már több ilyen tapasztalata van és körülveszi egy támogató környezet, az könnyebben elfogadja a helyzetet és alkalmazkodik hozzá.  (Lénárd, 2020). A „megbirkózási készsége” mindenkinek más (Folkman, 1984).

 

Reziliencia

Vannak olyan emberek, akiknek erősebb a pszichés „immunrendszerük” – ezt a képességet a pszichológiában rezilienciának nevezzük. A reziliencia az élet nehézségein átsegítő, a megújulást támogató erőforrásokat, problémakezelő eszközöket és tulajdonságokat foglalja magában (Albert-Lőrincz, 2016). A Zöld csoport tagjai feltehetően több ilyen eszközt tettek már magukévá az évek során, vagy pedig születésük óta sikeresebbek a nehézségek elviselésében. Szerencsére ez a képességegyüttes jól fejleszthető és nem csak annak árán, hogy minél több embert próbáló tapasztalatot szerez az ember. Az élsport az állandó stresszhelyzettel, a folyamatos, kiélezett versenyszituációval, a kudarcélmény időnkénti megtapasztalásával segít abban, hogy a legkülönfélébb nehézségeket is eredményesen tudja feldolgozni a sportoló.

Teljesítménycélok és folyamatcélok

A legtöbb ember eredménycélokra fókuszál, amelyek kézzel foghatók, amelyeket beleírhatunk az önéletrajzunkba. Ebben a helyzetben, amikor az eredménycélok bizonytalan ideig háttérbe szorulnak, máshogyan kell célokat találniuk a sportolóknak, hogy motiváltak maradhassanak. Itt válnak fontossá a teljesítmény- és folyamatcélok. A teljesítménycélok kizárólag az egyénen múlnak, nem alakítják őket külső tényezők. Egy futó versenyezhet a saját csúcsidejével, vagy ide soroljuk azt is, ha az előre elhatározott edzésmennyiséget valóban végig is csináljuk. A folyamatcélok abban különböznek, hogy itt az adott sport elemeinek tökéletesítése a cél. Itt is fontos azonban, hogy a saját korábbi teljesítményhez érdemes mérni a mostanit, nem a világcsúcshoz (Gyömbér, 2012).

„Tudatosan az itt és most jelenti a célt, erre kell készülniük, nem pedig valami homályos, hónapok, esetleg egy év múlva bekövetkező eseményre, mint amilyen az olimpia.” – mondta Csernus Imre (2020), a női vízilabda válogatott sportpszichológusa az elhalasztott Olimpia kapcsán.

Az Olimpia elhalasztása sok megválaszolásra váró kérdést vetett fel a sportolók életében. Bizonytalanság érezhető minden nyilatkozatból. Van, akiből félelmet, dühöt váltott ki, de akad olyan sportoló is, aki a nehéz helyzetben is a pozitívumokat látja. Annyi bizonyos, hogy egy kiegyensúlyozott, megfelelően motivált, megfelelő célokat maga elé állító sportoló ezt az akadályt is legyőzi.

 

Keresőszavak: sportpszichológia, Tokió 2020, Olimpia, reziliencia, célok

Források:

  1. Csernus, I. (2020.03.30.). Vízilabda: „Ezekben a vészterhes napokban válik felnőtté
    a sportoló!”. Magyar Nemzet. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  2. Folkman, R. L. (1984). Stress appraisal. New York: Springer.

  3. Gyömbér N., Kovács, K. (2012) Maradj mozgásban, avagy a motiváció szerepe.
    In: Gyömbér N., Kovács K. (Szerk.) Fejben dől el. Noran Libro, Budapest. 95-118.

  4. Hosszú, K. (2020.. 04. 04.). Úszás: Remélem, jövő nyáron még jobb leszek – Hosszú. MTI. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  5. Kapás, B. (2020.. 03. 31.). Kapás Boglárka: Elsírtam magam...  Nemzeti Sport Online.(hozzáférve: 2020. 04. 08.)

  6. Kiss, B. (2020.. 03. 27.). Tokió 2020: Kiss Balázs nem áll le, 38 évesen is ott lenne. Nemzeti Sport Online. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  7. Lénárd, Á. (2020.. 03. 26.). Tokió 2020: „El kell telnie pár napnak, amíg a gyászreakció lezajlik”. Nemzeti Sport Online. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  8. Márton, A. L., Enikő, A. L., Gergely, B., Krisztina, B., Ildikó, G., & Béla, S. (2016).
    A közösségi reziliencia és a serdülőkori dohányzás összefüggése. 
    Szociálpedagógia, 2016(1-2).

  9. Marosi, Á. (2020.03.24.). Tokió 2020: Hát, engem mellbe vág ez a döntés
    – Marosi Ádám.Nemzeti Sport Online. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  10. M4 Sport. (2020. 03. 31). Pozitív lett Kapás Boglárka koronavírus-tesztje. https://m4sport.hu/uszas/cikk/2020/03/31/pozitiv-lett-kapas-boglarka-koronavirus-tesztje/ (hozzáférve: 2020. 04. 19.)

  11. Márton, A. (2020.. 04. 01.). Atlétika: Márton Anita még nem döntött a jövőjéről.
    Nemzeti Sport Online. (hozzáférve: 2020.04.08.)

  12. Nemzeti Sport Online. (2020.. 04. 06.). Koronavírus: fúrnak, főznek, fűrészelnek
    – így telnek sportolóink napjai. http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/koronavirus-furnak-foznek-fureszelnek-igy-telnek-sportoloink-napjai-2756373.
    (hozzáférve: 2020.04.08.)

 

A képek forrásai:

  1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/  (hozzáférve: 2020.04.08.)

  2. https://www.flickr.com (hozzáférve: 2020.04.08.)

  3. https://www.flickr.com (hozzáférve: 2020.04.08.)