Kutyával az Emberért Alapítvány

A kutya újfajta, szociális segítő szerepben való alkalmazása - eltekintve a vakvezető kutyáktól - Magyarországon egészen a közelmúltig szinte teljesen ismeretlen lehetősége volt a terápiának ill. a rehabilitációnak. Ezt a hiányosságot felismerve alakult meg 1996-ban a Kutyával az Emberért Alapítvány (KEA). Az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon is munkába állhassanak és a rászorultakhoz eljuthassanak speciálisan kiképzett segítőkutyák.

Az elmúlt években elsősorban a mozgássérült-segítő és terápiás kutyák hazai meghonosításán dolgozott a szervezet. A KEA Magyarországon az elsők között kezdett speciális kutyákat alkalmazni terápiás fejlesztő foglalkozásokon, és jelenleg is folyamatosan fenntart kutyával támogatott fejlesztő terápiás programokat.

A KEA szakemberei az ELTE Etológia Tanszékének kutatóival együtt dolgozták ki a kutyák terápiás és segítő munkára való alkalmazhatóságának viselkedési és egészségügyi követelményeit, és ezek alapján a KEA rendszeresen vizsgáztat segítőkutyás párosokat.

A KEA Magyarországon elsőként, az 1990-es évek végén kezdett mozgássérült-segítő kutyákat képezni. Az Európia Unió támogatásával 2000-ben adtuk át az első hazai mozgássérült-segítő kutyákat (ezek egyike, Filip ugyanebben az évben megkapta a magyar szaksajtó részéről az „Év kutyája” elismerést).

A munkát azóta is széleskörű szakmai háttér segíti, hiszen a szervezet munkatársai között az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai, OKJ vizsgával rendelkező kutyakiképzők és gyógypedagógusok egyaránt megtalálhatók

A KEA az egyetlen hazai civil szervezet, mely 2006-ban csatlakozott az európai segítőkutya-kiképző szervezetek szövetségéhez (Assistance Dogs Europe - ADEu; 2008 óta világszervezet: Assistance Dogs International - ADI).

Admin Webcivil utca