Pszinapszis Levezető-

avagy lezárult a XXIII. Pszinapszis programsorozata

 

Április 26-án, pénteken este a Hungarikum Pódium és Élményházban búcsúzott egy színházi darabbal egybekötött beszélgetéssel a XXIII. Pszinapszis-Budapesti Pszichológiai Napok 2018/19-es programsorozata.

A Hasadt Gyöngyszem című zenés monodrámát- amely Daniel Keyes regénye, az Ötödik Sally alapján készült- Kisfaludy Zsófia előadásában élvezhették a látogatók.

A darab történetének főszereplője egy különösen ritka pszichológiai kórképpel, disszociatív identitászavarral küzd. Sally Porter 5 alszemélyiségét magával ragadó módon jelenítette meg Kisfaludy Zsófia. Az impulzív Jinxet ugyanúgy, mint az öngyilkossági gondolatokkal küzdő Nolát, a minden férfira szemet vető Bellát, a többi alszemélyiség között közvetítőként fellépő Derryt, vagy a bizonytalan, betegségére lassanként ráébredő Sallyt. A zenék és a díszlet összhatásának, valamint a színészi játéknak köszönhetően intenzív és elgondolkodtató élményben lehetett része a nézőknek.

A színdarab után Kővágó Pál pszichológus beszélgetett a színésznővel és a közönséggel az alkotói folyamat és a történet kapcsán felvetett kérdésekről.

Zsófi beszélt róla, hogy jelenleg végzős a Színművészeti Egyetem drámainstruktor szakán. Ennek kapcsán az egyik diplomafeladata az volt, hogy készítsen egy monodrámát. Az Ötödik Sally az egyik kedvenc regénye, így nem volt kérdés, hogy miből szülessen meg az átirat. Választását nemcsak az indokolta, hogy szereti a regényt. Döntése mögött húzódott az is, hogy nagyon érdekli a pszichológia, valamint így egy darabon belül több karaktert is megjeleníthetett, amely színészként egyszerre volt hálás feladat és hatalmas kihívás is.

A színésznő kiemelte, hogy az előadás megalkotásával hosszabb távú tervei között szerepel, hogy a történet által felhívja a figyelmet a mentális betegségekre, az ezekkel kapcsolatos sztereotípiákra, és hangsúlyozza, hogy nem szégyen segítséget kérni, ha úgy érezzük, elakadtunk az élet valamely pontján. Sally Porter esetében ez több szinten is megjelenik. Míg Sally maga disszociatív identitászavarral küzd, addig az egyes alszemélyiségek kapcsán további pszichopatológiák is megjelennek (pl. depresszió, impulzus-kontroll zavar), amelyek ismerete szintén segíthet a pszichés problémákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában. Ehhez a ponthoz kapcsolódva Kővágó Pál kiemelte azt is, hogy mennyi veszélye lehet annak, hogy napjainkban sokszor igyekszünk „normális” társadalmat létrehozni. Egy ilyen közeg rejtőzködésre késztetheti a kissé érzékenyebb, érzelmileg esetleg instabilabb személyeket. Ez pedig olyan helyzeteket hozhat létre, amelyekben könnyebben alakulhatnak ki pszichés problémák. Emiatt is fontos, hogy beszéljünk ezekről, tudjon róla a társadalom, amiben a pszichológusoknak kiemelkedő szerepe van.

A színdarab hatásosan hívja fel a figyelmet a gyermekkori bántalmazások és traumák következményeire is, hiszen kimozdítja a nézőt a komfortzónájából, ezáltal elkerülhetetlenné válik a téma alaposabb átgondolása és megkezdődhet az érzékenyítő folyamat. Az egymásra való odafigyelés, egy-egy empatikus reakció, megnyilvánulás, néha mindennél többet tud számítani. Abban, hogy ez normává válhasson, szintén nagy jelentősége van a pszichológiának.

A beszélgetés utolsó részében, visszakanyarodva a darab által felvetett szűkebb témához, hangsúlyt kapott az is, hogy a populáris kultúrában- a „mindennapok” során- hol lehet személyiségzavarral találkozni. Sok film cselekményében jelenik ez meg (pl. Split, Glass) ugyanakkor fontos, hogy ezek nem feltétlenül mutatnak reális képet a betegségről, mivel nem emelik ki eléggé azt az aspektusát, hogy ez mekkora szenvedés tud lenni a beteg számára, mennyire meg tudja nehezíteni a mindennapjait.

Emiatt is fontos, hogy valós információkat kapjanak az emberek a különböző pszichopatológiákról. Van ugyanakkor ellenpélda is persze. A Sybil című film  például valósabb képet fest erről, ahogy arra Kővágó Pál fel is hívta a figyelmet.

Reméljük, a “valóságosabb kép” kialakítására jó alkalmat adott az ott lévők számára a Hasadt Gyöngyszem című előadás és az ezt követő beszélgetés is, valamint egész éves programsorozatunk!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt jövőre a XXIV. Pszinapszison is!