Apr
5
6:30 PM18:30

Narancsik Gabriella: A korai kötődési tapasztalatok hatása a későbbi kapcsolati élményekre

Előadó: Narancsik Gabriella

Április 5., Péntek 18:30-19:30
Ametiszt terem

A korai kötődési tapasztalatok hatása a későbbi kapcsolati élményekre

Az előadás a gondozóval való csecsemőkori, és gyermekkori kapcsolati élmények jellegzetességeit tárgyalja az újabb csecsemő-megfigyelések és az idegtudományi kutatások eredményeit, illetve a pszichoterápiás tapasztalatokat is figyelembe véve. Kitér arra, hogy milyen módon befolyásolhatják a korai tapasztalatok a későbbi intim kapcsolatok reprezentációját és élménymódját.

View Event →
Apr
5
5:00 PM17:00

Dr. Putz Ádám: Fizikai vonzerő: áldás vagy átok?

Előadó: Dr. Putz Ádám

Április 5., Péntek 17:00-18:00
Ametiszt terem

Fizikai vonzerő: áldás vagy átok?

Mindennapi társas interakcióink során a másodperc töredéke alatt képesek vagyunk kialakítani egy első benyomást a velünk kapcsolatba lépő személyekről. Ezt a folyamatot azonban erőteljesen befolyásolják korábbi tapasztalataink, illetve különféle sztereotípiáink. Az egyik leglátványosabb jelleg, mely alapján következtetéseket próbálunk levonni a másik személy belső tulajdonságairól, az illető fizikai vonzereje. Számos kutatás igazolta, hogy a vonzóbb külsővel rendelkező embereket egyúttal pozitívabb személyiségjegyekkel ruházzuk fel, míg a kevésbé vonzó személyekkel szemben negatív előítéleteket fogalmazunk meg. De vajon mindig előnyt élveznek-e a fizikailag szerencsésebb külsővel megáldott egyének? Az előadásban górcső alá vesszük a szépség-sztereotípiákat, melyek mint látni fogjuk, az élet számos területén befolyásolják döntéseinket.

View Event →
Apr
5
3:30 PM15:30

Dr. Kovács Dóra: Az alexithymia jelentősége és terápiás lehetőségei

Előadó: Dr. Kovács Dóra

Április 5., Péntek 15:30-16:30
Ametiszt terem

Az alexithymia jelentősége és terápiás lehetőségei

Sifneos 1973-ban vezette be az érzelmi vakság fogalmát. Az azóta eltelt közel ötven évben igen sok kutatási eredmény látott napvilágot. A legtöbb publikáció azzal foglalkozott, hogy az alexithymiának milyen szerepe van a különböző pszichoszomatikus és pszichiátriai kórképekben. Később megjelentek közlemények az alexithymia mérési lehetőségeiről és a mérések alapján alkotott alcsoportokról. Kialakulását is sokan vizsgálták, kérdés, hogy ez a személyiségjegy mennyiben meghatározott genetikailag, illetve mekkora szerepe van kialakulásban az elsődleges kötődési kapcsolatoknak, illetve gyermekkori érzelmi bántalmazásnak vagy elhanyagolásnak. Az alexithymia megléte a pszichoterápiát megnehezítheti, viszont az alexithymia korrigálására vannak bizonyítottan hatékony terápiás lehetőségek.

View Event →