Apr
13
6:30 PM18:30

Felházi Anett: Lelkünkben megbújó romboló erők. Létezik-e halálösztön?

Előadó: Felházi Anett (klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus pszichoterapeuta)

Április 13., Péntek 18:30-19:30
Casparus terem

Belső világ szekció

Az előadás sajtónyilvános.

Freud hangsúlyozta, hogy lelkünkben dolgozik olyan többnyire tudattalan erő is, ami nem az életet szolgálja, kifejezetten az örömök és a fejlődés lerombolására törekszik.
A halálösztön késztetés a feszültségek csökkentését, a vágyak és a kapcsolatok megsemmisítését célozza meg. Az agresszió velünk születetten énünk védelmét szolgálja, enélkül képtelenek lennénk az életben maradásra. Érzelmi traumák esetén az agresszió torzul és a másik uralására, kontrollálására használódik fel. Sérült érzelmi közelségben a biztonságot gyakran a másik leértékelése, gyengítése adja. Legdurvább esetben a destrukció, rombolás kifejezett szadomazochisztikus formákat ölthet. Az előadó megvizsgálja, hogyan lehet örömet találni a destrukcióban, élvezni a fájdalmat és vágyni a halálra.

View Event →
Apr
13
5:00 PM17:00

Sebestyén Lilla: Vállalkozónak születni kell, vagy azzá válhatunk?

Előadó: Sebestyén Lilla - Human Hub

Április 13., Péntek 17:00-18:00
Casparus terem

Az előadás sajtónyilvános.

Kiből lesz sikeres vállalkozó vagy startupper? Milyen személyiségek állnak egy sikeres cég mögött? Legendák keringenek az Apple vagy a Facebook alapítóiról, hogy mennyire különc személyiségek voltak és mennyire hittek az ötletükben.
Sokszor egy vállalkozás legnagyobb gátja maga az ötletgazda, máskor az alapítók a legnagyobb hajtóerők. Mi lehet az oka, hogy az egyiknek sikerül a másiknak nem?
A vállalkozói lét nem csupán üzleti ismereteket igényel, hanem olyan személyiséget, mely egyszerre kockázatvállaló és realista, jó a helyzetfelismerő képessége és még a stresszt is jól kezeli!
Előadásunkban körbejárjuk, hogy melyek azok a személyiségjegyek, amik segítik vagy gátolják egy vállalkozás sikerét. Hogyan fejleszthető a vállalkozói személyiség?

View Event →
Apr
13
3:30 PM15:30

Dr. Ormay István: Tudatos jelenlét, érzékelés, és reagálás: az aktív-analízis három pillére

Elöadó: Dr. Ormay István - AKAPE

Április 13., Péntek 15:30-16:30
Casparus terem

Az előadás sajtónyilvános.

A tanácsadás és a pszichoterápia meghatározása az eljárásra teszi a hangsúlyt, a pszichoterapeuta személyéről így könnyen megfeledkezhetünk. A terapeutáról kialakult kép Freud nyomán napjainkig is a "tükör", vagyis a személytelenség. Már Freud egyik korai munkatársa, Wilhelm Stekel, a terapeutát eleven embernek tekintette, aki a gyógyítás szándékával fordul páciense felé. Stekelt korán eltávolították a pszichoanalitikus mozgalomból, ezért megfigyeléseit “aktív-analízis” néven fejlesztette tovább koherens rendszerré. Az aktív-analitikus szemlélet szerint a terapeuta a páciensére hatni szándékozó, és hatóerővel rendelkező személyként lép interakcióba a kliensével. Minden segítő kapcsolat lényegi eleme a terapeuta “hatni tudása”, amelynek a címben jelzett három pillérét járjuk körül az előadásban.

View Event →