Apr
13
6:30 PM18:30

Dr. Antalfai Márta: Belső mesevilágunk beszélő képei

Előadó: Dr. Antalfai Márta (klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta, jungi analitikus, művészet- és meseterapeuta)

Április 13., Péntek 18:30-19:30
Eisberg terem

Belső világ szekció

Az előadás sajtónyilvános

„A képzelet pallérozása emberségünk kiművelését jelenti” (C. G. Jung)
Az előadás keretében, a mesék eredetét körbejárva, lelki világunk működésének csodálatos titkaiba tekinthetünk.  A néprajzi kutatásokból ismert, hogy a mese egyidős az emberiséggel. Ennélfogva személyiségünk szerves részének tekinthető, amely belső, ismeretlen világunkból érkezik, különböző mélységekből. A tudattalant megidéző mesék és fantasztikus történetek, akárcsak az álmok, letapogatják és analógiás szinten (szimbólumok útján) meg is jelenítik, nem csak az Én és az azt közvetlen körülvevő külvilág, hanem az univerzum és az egész személyiség közötti kapcsolatot, egységet és kölcsönhatást is. Ez a kölcsönhatás saját, egyéni mintázatot hoz létre, amely egyediségünket alkotja. Erre a láthatatlan mátrixra leginkább saját meséink, narratíváink közvetítésével láthatunk rá. Az előadás mesepéldákkal  illusztrálja, hogy fantáziáink, belső képeink miként jelzik az utunkba kerülő akadályokat, s miként készítenek fel bennünket az előttünk álló életfeladatokra.

View Event →
Apr
13
5:00 PM17:00

Dr. Kende Anna, Lantos Nóra, Nyúl Boglárka: Hatalmi és morális kérdések a #MeToo-ban - A kampány támogatásának és elutasításának pszichológiája

Előadók: Dr. Kende Anna (egyetemi docens), Lantos Nóra (pszichológus), Nyúl Boglárka (pszichológus)

Április 13., Péntek 17:00-18:00
Eisberg terem

Naprakész szekció

Az előadás sajtónyilvános. 

A #MeToo kampány keretében nők (és férfiak) milliói osztották meg saját szexuális zaklatás történetüket a közösségi médiában, hogy felhívják a figyelmet a szexuális zaklatás széleskörű elterjedtségére. Vizsgálatunkban arra voltunk kíváncsiak, mitől válhatott ilyen sikeressé, ugyanakkor megosztóvá a #MeToo kampány a világban, és kifejezetten Magyarországon is. Milyen pszichológiai tényezők állnak annak a hátterében, hogy valaki a kampányt támogatja vagy éppen kritizálja, ellenzi. Kérdőívünket több mint 10 000 ember töltötte ki, előadásunkban a kutatás első eredményeiről fogunk beszámolni.

 

View Event →