Apr
5
6:30 PM18:30

Dr. Kőváry Zoltán: A varázsló kertjétől a varázsló haláláig. Kreativitás, morfium és matricidium Csáth Géza életében és munkásságában.

Előadó: Dr. Kőváry Zoltán

Április 5., Péntek 18:30-19:30
Opál terem

A varázsló kertjétől a varázsló haláláig. Kreativitás, morfium és matricidium Csáth Géza életében és munkásságában.

Csáth Géza, alias Brenner József a magyar tudomány és művészet egyedülálló figurája. Kreativitására sajátos komplexitás jellemző: egyszerre volt kiváló író és újító elmeorvos. Művészi kreativitását árnyalja a zenéhez és a képzőművészethez való sajátos viszonya, tudományos és művészi érdeklődése közt a közvetítő, kiegyensúlyozó szerepet pedig sokáig a pszichoanalízis jelentette. Traumatikus élettörténete szinte predesztinálta arra, hogy író és pszichoanalitikus legyen, ám 1910 körül a pszichoanalízis „gyakorlása”és számos egyéb tényező olyan változásokat indukált életében, aminek hatására morfiumfüggővé vált, elveszetve azt az elaborációs eszközt (kreatív énjét), ami az egyensúlyt biztosította számára. A drámai következmények megértése érdekében pszichobiográfiai vizsgálat tárgyává tesszük Csáth életét és munkásságát.View Event →
Apr
5
5:00 PM17:00

Fiáth Titanilla: Kimondás és elhallgatás – amerikai terápiás börtönközösségek vizsgálata

Előadó: Fiáth Titanilla

Április 5., Péntek 17:00-18:00
Opál terem

Kimondás és elhallgatás – amerikai terápiás börtönközösségek vizsgálata  

Az előadás amerikai börtönközösségekben zajló csoportterápiák vizsgálata segítségével arra keresi a választ, milyen „igazságnarratívumok” és „felelősségretorikák” jönnek létre szexuális bűnelkövetők és szerfüggő fogvatartottak kezelése során.

View Event →
Apr
5
3:30 PM15:30

Prof. Perczel-Forintos Dóra: Szuicid krízisek, mindfulness módszerek

Előadó: Prof. Perczel-Forintos Dóra

Április 5., Péntek 15:30-16:30
Opál terem

Szuicid krízisek, mindfulness módszerek

A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (mindfulness based cognitive therapy: MBCT) a kognitív terápiák harmadik hullámának rendkívül érdekes, meglepően hatékony új területe.A standard kognitív terápiától eltérően az MBCT nem akarja megváltoztatni az érzelmi megterhelést kiváltó negatív gondolatokat, hanem az azoktól való távolságtartásra bátorítja az egyént. A depresszióban megjelenő negatív gondolatokat pusztán tudattartalmaknak tekinti, amelyek lehet, hogy igazak, de lehet, hogy nem, semmiképpen sem azonosak a személlyel. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az MBCT ugyanolyan hatékony a súlyos krónikus depresszióban a visszaesések megelőzésében, mint a gyógyszeres kezelés és alkalmazása ma már a szuicid veszélyállapotokra is kiterjed, amikor a személyek ismétlődő önsértő gondolatokkal és késztetésekkel küzdenek.

View Event →