Apr
13
6:30 PM18:30

Dr. Kende Anna, Király Edina, Nuszer Mirjam, Ormódi József: A hajléktalanság "ítélete" (kerekasztal-beszélgetés); Moderátor: Ferenczy Dávid

Előadók: Dr. Kende Anna (egyetemi docens), Király Edina (szociális munkás), Nuszer Mirjam (szociális munkás), Ormódi József (tapasztalati szakértő)
Moderátor: Ferenczy Dávid (pszichológus)

Április 13., Péntek 18:30-19:30
Opál terem

Naprakész szekció

Az előadás sajtónyilvános.

Téma ajánló - Dr. Kende Anna:
Napjaink társadalmi, politikai és gazdasági vitáinak alapvető témájává vált a hajléktalanság helyzete. A hajléktalanság többdimenziós problémája minden társadalom problémája. A segítés motivációi a hajléktalanság ügyében nagy mértékben variálódnak az egyes közösségekben, társadalmi csoportokban, ezért fontos feladatunknak tekintjük a helyzetet konzerváló, illetve a társadalmi változásra irányuló segítségnyújtás eltérő motivációit bemutatni. A hajléktalanság helyzetét ugyanakkor úgy is kell szemlélnünk, mint egy átpolitizált kérdést, mely jelentős szerepet tölt be a hajléktalan emberekkel szembeni előítéletek kialakulásában, eredményezve ezáltal súlyos társadalmi és szociálpolitikai problémákat.

Menhely Alapítvány:
-Jó napot! Az álláshirdetésre jelentkeznék. Itt vannak a papírjaim.
-Nos... a végzettség rendben. Mikor tudna kezdeni? 
-Holnap akár.
-Nagyszerű! Messze lakik?
-Kérem, én nem lakom. Hajléktalan vagyok.
-Hogy? De hát tanult, ápolt...maga nem büdös? Miféle hajléktalan aki nem büdös?
-Kérem - én mindig is ügyeltem erre, és...
-Én mit kezdjek egy tanult, ápolt, józan hajléktalannal? Legalább látszana! Ez igazán
elvárható! Zugban, megtévesztően hajléktalankodni nem egyenes... Mintha közénk tartozna
- próbál beépülni... Ez nem szép dolog!
-Kérem. Ha visszajövök büdösen, felvesz?
-Hova gondol? Egy igénytelen embert? Ez egy komoly cég! Na, viszlát! Meg ne lássam itt
többet!

Tudj meg többet a hajléktalanság agyafúrt pszichológiájáról!
Várunk szeretettel kerekasztal beszélgetésünkre!

View Event →
Apr
13
5:00 PM17:00

Dr. Földi Rita: Atipikus korai fejlődés és korai intervenció

Előadó: Dr. Földi Rita (klinikai szakpszichológus, neuropszichológus) 

Április 13., Péntek 17:00-18:00
Opál terem

Az előadás sajtónyilvános. 

Az atipikus mozgásfejlődés jelentőségére már a ’90-es években felfigyeltek a kutatók. Bushnell, és Boudreau (1993) feltételezi, hogy a mozgásfejlődés szerepet játszik a kognitív és tanulási képességek alakulásában. A feltételezést megerősíti, az intelligencia biológiai meghatározottságának igazolására folytatott kutatások, mint a reakcióidő, a megfigyelési idő, és a kiváltott potenciál vizsgálatok, melyek részben alátámasztják az információ feldolgozás sebességének szerepét az intelligencia alakulásában (Anderson, M 1994). Wrobel pozitív kapcsolatot talált a mozgásgyorsaság és IQ között (Wrobel 2004), Wassenberg és munkatársai pedig a vizuomotoros integráció és a munkamemória, valamint a fluencia között mutattak ki összefüggést. A mozgásfejlődés pedig összefüggést mutat a vizuális téri konstrukció és memória alakulásával (F Földi, 2003, 2004). A mozgás és egyensúlyszabályozás pedig a magatartás szabályozásával áll kapcsolatban (F Földi, 2014).

View Event →
Apr
13
3:30 PM15:30

Krekó Péter PhD: Az álhírek szociálpszichológiája

Előadó: Krekó Péter PhD

Április 13., Péntek 15:30-16:30
Opál terem

Határterületek szekció

Az utóbbi években egyre egyértelműbbé kezd válni, hogy a közösségi média, számos kedvező tulajdonsága ellenére, politikailag legalább annyi kárt tud okozni, mint hasznot. Az álhírek social median keresztüli terjesztése hatással volt a Brexit-népszavazás, az amerikai elnökválasztás eredményére, illetve kimutatható szerepe volt a közelmúltban Mianmarban a Rohingyák elleni erőszakhullámban is. Az álhírek és általában a dezinformáció egyre szélesebb körben befolyásolják a politikai folyamatokat. Az álhírek terjesztése mind politikai, mind gazdasági szempontból virágzó üzlet. Előadásomban azonban elsősorban a befogadói oldalra fókuszálok. Mi tesz minket fogékonnyá az álhírekre? Beszélhetünk-e pszichológiai értelemben is „post-truth” korszakról? Lehet-e, kell-e valamit tenni az álhírek ellen?

View Event →