Apr
6
7:30 PM19:30

Bogár Zsuzsa, Dr. Szabó Beáta, Tárnokiné Dr. Törő Krisztina, Dr. habil. Szeibert Orsolya, Mártonffy Zsuzsa: Amiről nem szoktunk beszélni az örökbefogadás kapcsán

Előadók: Bogár Zsuzsa, Dr. Szabó Beáta, Tárnokiné Dr. Törő Krisztina, Dr. habil. Szeibert Orsolya
Moderátor: Mártonffy Zsuzsa

Április 6., Szombat 19:30-20:30
Gyémánt terem

Amiről nem szoktunk beszélni az örökbefogadás kapcsán

Tényleg az örökbefogadás a legjobb dolog, ami egy nehéz sorsú kisgyerekkel történhet? Nemes cselekedet örökbe fogadni? A kerekasztal beszélgetésen megismerkedhetnek az örökbefogadás jogi hátterével, és pszichológiai folyamataival. Jogi szempontból fontos kérdés például az ún. nyílt örökbefogadás, amely azt jelenti, hogy a gyermeknek az örökbefogadást követően sem szakad meg feltétlenül teljesen a kapcsolata a vér szerinti szülőjével. Körbejárjuk, melyek azok a krízisek, ahol nagy szükség lehet a családok támogatására. Megvizsgáljuk, hogy egy pszichológus szakértő hogyan és milyen keretek közt kapcsolódik ebbe a folyamatba. Mire kíváncsi a hatóság a szakértői kirendelő végzés kapcsán, milyen esetben rendelnek ki szakértőt.

View Event →
Apr
6
6:00 PM18:00

Tari Annamária: Kell egy kis áramszünet...

Előadó: Tari Annamária

Április 6., Szombat 18:00-19:00
Gyémánt terem

Kell egy kis áramszünet...

A XXI. században a zene már a „fül rágógumija”, és a közösségi média megoldotta, hogy sose kelljen egyedül lenni. A csend és az önmagunkban levés mára inkább ijesztőnek tűnik, semmint olyannak, amit szeretnünk kellene. A feléledő szeparációs szorongások kapcsolata látványosan összefügg a folyamatos kapcsolódási igénnyel. Pedig jó lenne elhinnünk, hogy az önmagunkkal való érzelmi kapcsolatban a csendnek fontos szerepe van. Az élet és a társas létünk érzelmi minősége függ attól, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy csak legyünk...olykor egyedül, okoseszközök nélkül is.

View Event →
Apr
6
3:30 PM15:30

Orvos-Tóth Noémi: Néma családok - a családi titkok természetrajza

Előadó: Orvos-Tóth Noémi

Április 6., Szombat 15:30-16:30
Gyémánt terem

Néma családok - a családi titkok természetrajza

Beszélni kellene, de csak hallgatunk. Kérdések lennének, de csak némaság van. Sok családban titkok, ki nem mondott történetek, el nem mesélt veszteségek egész erdeje alakult ki, ami meghatározza a családtagok egymáshoz való viszonyát, befolyásolja a közelség-távolság mértékét. A néma családokban érdekesen alakul az érzelmi miliő, hiszen mindenki tudja, hogy vannak témák, amik egyszerűen nem érinthetők. De hogyan válik valami tabutémává, miből lesz a titok, és hogyan hat ezek jelenléte a családok működésére?

View Event →
Apr
6
2:00 PM14:00

Prof. Dr. Mérő László: A vágy logikája

Előadó: Prof. Dr. Mérő László

Április 6., Szombat 14:00-15:00
Gyémánt terem

A vágy logikája

Az előadásban a játékelmélet és a vágy logikája közötti kapcsolatot tárjuk fel. Mindkettő a sokféleség értelméről szól, és egészen meglepő kapcsolat mutatható ki közöttük. Például Bunuel: A vágy titokzatos tárgya című filmjében a főszerepet két nő játssza, hol az egyik, hol a másik szerepel a filmben. Ennek a mélyén ugyanaz a gondolat húzódik meg, mint amikor a játékelméletben a kevert stratégiák szükségessége merül fel. Mindkét esetben valamiféle egyensúly csakis így érhető el. A pszichológia esetében az ilyen egyensúly a homeosztázis formájában jelenik meg.

View Event →
Apr
6
11:30 AM11:30

Prof. Dr. Bányai Éva: A hipnózis szerepe a lelki erőforrások mozgósításában

Előadó: Prof. Dr. Bányai Éva (professzor emerita)

Április 6., Szombat 11:30-12:30
Gyémánt terem

A hipnózis szerepe a lelki erőforrások mozgósításában

Alapkutatások bizonyítják, hogy a hipnózis sajátságosan módosult tudati állapotában az információfeldolgozás érzelemdúsabbá, új lehetőségekre nyitottabbá válik, és rövid idő alatt nagyon erős kapcsolat alakul ki a hipnotizált és hipnotizőre között. Mivel ez a működésmód nehéz helyzetekben segíthet abban, hogy megfelelő szuggesztiókkal új megküzdési módokat próbáljon ki a személy, közepes és magas kockázatú melldaganatos betegeknél kontrollált prospektív klinikai vizsgálatban tanulmányoztuk a hipnózis hatását. Élményelemzéssel kimutattuk, hogy a hipnózis más intervencióknál (zene, kiemelt figyelemmel kísérés) intenzívebb intrapszichés munkát indít be, és ez a kemoterápiás kezelés befejezésekor a lelki erőforrások mozgósítását, és ennek eredményeként a testi és lelki immunkompetencia növekedését eredményezi.

View Event →
Apr
6
10:00 AM10:00

Prof. Dr. Bagdy Emőke: Derű, humor, vicc, nevetés, nevettetés pszichológiája

Előadó: Prof. Dr. Bagdy Emőke (professzor emerita)

Április 6., Szombat 10:00-11:00
Gyémánt terem

Derű, humor, vicc, nevetés, nevettetés pszichológiája

Nevetni jó és szükséges. A gelotológia /nevetés-tudomány/ meggyőz arról, hogy kristálytiszta szociális jelenség, a lélek derűjének legtisztább tükre, élettani folyamatainkra pozitív hatással van, kapcsolatainkat „atmoszféra hatásával” markánsan befolyásolja, különleges közösségteremtő hatása van. Együtt nevetünk /valakivel/, másokért nem nevetünk, viszont kinevetéssel teremtünk érzelmi távolságot. Hatalmas szerepe van a feszültségek elvezetésében, a stressz csökkentésében, a lelki megküzdésben. Az előadásban elemzem a nevetés, vicc, humor egészségvédő hatásait, a humor-stílusokat, az optimizmusba ágyazódó „jóindulatu” humort, a vitriolos akasztófa-humort és az interakciós szinkronitásban megnyilvánuló kapcsolati értékeket.View Event →