Apr
14
4:00 PM16:00

Kővágó Pál, Márki Gabriella: Művészetterápia

Műhelytartó: Kővágó Pál (pszichológus, művészetterapeuta), Márki Gabriella (pszichológus, komplex művészetterapeuta) 

Április 14., Szombat 16:00-18:00
1. terem

Workshopunk betekintést nyújt a katarzisalapú, komplex művészeti terápia módszerébe, melynek hazai megalkotója Antalfai Márta (2016). Ez egy olyan kifejezésen alapuló terápiás és önismereti módszer, melyben a festés, agyagozás, rajzolás stb. során használt különféle anyagokkal történő fizikai kontaktus, és a csoporttagokkal történő interakció vált ki hatást. A módszer abban egyedülállóan ötvözi a jungi komplex analízis erényeit az alkotási folyamat gyógyító hatásával. Alkotás közben az érzéseinket, érzelmeinket képekben, formákban jelenítjük meg. Ez az alkotói folyamat hidat teremt a belső élményvilágunk, és a külső környezetünk között. Ehhez nyújt segítséget a zene és a relaxáció, amely előmozdítja az alkotáshoz szükséges ellazult állapotot. A részvételhez nem szükséges művészeti előképzettség!

View Event →
Apr
14
1:00 PM13:00

Prof. Dr. Perczel­-Forintos Dóra: Mindfulness, avagy azzá válni, akik vagyunk

Műhelytartó: Prof. Dr. Perczel­-Forintos Dóra (egyetemi tanár, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, MBCT kiképző)

Április 14., Szombat 13:00-15:00
1. terem

A mindfulness térhódítása a 21. századi embernek arra a mély belső igényére utal, hogy a posztmodern kor kihívásai közepette egyensúlyban tudjon maradni. A technikai civilizáció robbanásszerű fejlődésének időszakában már nem az információ megszerzése, hanem sokkal inkább a kiválasztása jelenti a kihívást. Az elhízás tömegessé válása szintén arra utal, hogy már nem a táplálék felkutatása, hanem a fogyasztás korlátozása a cél. Az eredményes alkalmazkodáshoz új készségekre van szükség: arra, hogy jelen legyünk életünk pillanataiban, tudatosítsuk valódi igényeinket és ezzel összhangban cselekedjünk (vagy ne cselekedjünk). Úgy tűnik, a jövő zálogát a legmagasabb szintű - ám ősidők óta magasra értékelt - humán készségek, a tudatosság és az önuralom jelenti.

View Event →
Apr
14
10:00 AM10:00

Kiss György Ádám: Önismereti labirintus

Műhelytartó: Kiss György Ádám (senior coach, tréner)

Április 14., 10:00-12:00
1. terem

Az encounter csoportok a hétköznapi élet felszínes társasági rutinjai, unalmas sablonjai helyett az őszinteséget, saját érzelmeink nyílt vállalását és kifejezését célozzák meg. A csoporttagok a szabadság felé törnek viselkedési beidegződéseik és érzelmi világuk megváltoztatásával. Az encounter csoportokban más játékszabályok érvényesek, mint a sokszor versengő, gyakran lélektelen és tekintélyelvű külvilágban. A csoport őszinteséget és nyíltságot kér tagjaitól, ehhez pedig védett környezetet igyekszik biztosítani számukra. Ebben a légkörben megengedhető válik az érzelmek szabad áramlása, nyílt kifejezése, vagy az önmagunkban való kételkedésnek, illetve erkölcsi vagy más gyarlóságainknak a vállalása. A csoportba kerülő egyén jó eséllyel ráébred, hogy a hamis látszatok fenntartása fárasztó és sokszor felesleges is számára.

View Event →