Back to All Events

Kovács Tímea: A pénzzel kapcsolatos előfeszítés hatása az individualizmusra és a segítőkészségre. --- Hadadi Ágnes: Munkaérték preferencia az X, Y és a Z generáció körében

Előadó: Jövő kutatói: Kovács Tímea, Hadadi Ágnes

Április 14., Szombat 11:30-12:30
Casparus terem

Kovács Tímea: A pénzzel kapcsolatos előfeszítés hatása az individualizmusra és a segítőkészségre: Daniel Kahneman úgy véli, a pénz gondolata előfeszíti az individualizmust, vagyis a másokkal való kapcsolat, a tőlük való függés, a másoktól érkező segítség elutasítását; illetve a pénzre előfeszített emberek maguk is kevésbé segítőkészek.
Kutatásom célja volt ennek utána járni hazai mintán, pontosabban a pénzzel kapcsolatos előfeszítés és az individualizmus, illetve a segítőkészség közötti kapcsolat feltárása. Ennek érdekében kísérletet végeztem, melynek első fázisában a kísérleti csoport Monopoly-t, míg a kontroll csoport Menekülés a dinoszauruszok földjéről társasjátékot játszott. Utóbbiban nem volt jelen pénzzel kapcsolatos inger. Ezután három feladattal ellenőriztem a pénzzel kapcsolatos előfeszítés hatását. A kutatás legnagyobb eredménye, hogy negatív kapcsolatot sikerült igazolnia a segítőkészség és a pénzzel kapcsolatos előfeszítés között.

Hadadi Ágnes: Munkaérték preferencia az X, Y és a Z generáció körében: A generációk közötti különbségek munkapszichológiai szempontú kutatása munkaadói és munkavállalói oldalról is fontos kérdés. Érdemes megvizsgálni, hogy ma egy olyan X generációs, aki már közelebb van a nyugdíjazáshoz és nem valószínű, hogy újabb technikai ismeretekre fog szert tenni, milyennek képzeli el az ideális munkahelyét? Hogyan interpretálja magában a megnövekedett igényt a változásra? Egy Y generációs, aki dolgozik, vajon az ideális vagy ahhoz közeli munkahelyén dolgozik? Mitől ideális neki egy munkahely? És egy Z generációs, aki bár még tanul, de látja a környezetében élőket (pl.: szüleit) dolgozni, mit gondol, milyen lesz az ideális munkahelye?