Apr
14
7:30 PM19:30

Prof. Dr. Balázs Judit: Fiatalkori öngyilkosság rizikó-, és védőtényezői

Előadó: Prof. Dr. Balázs Judit (tanszékvezető egyetemi tanár, orvos, gyermek-serdülő pszichiáter) 

Április 14., Szombat 19:30-20:30
Eisberg terem

Az előadás nem sajtónyilvános.

Az öngyilkosság minden életkorban egy multifaktorális esemény, számos rizikó-, és védőtényezővel. A mind a fiatalkori, mind a későbbi öngyilkossági kísérletek és a befejezett öngyilkosságok hátterében több mint 90%-ban pszichiátriai betegség, többségében nem kezelt pszichiátriai betegség áll, és a maradék 10%-nál is magas arányban fordulnak elő a pszichés betegségek tünetei. Ezért az öngyilkosság prevenció egyik legfontosabb útja a pszichiátriai betegségek megelőzése, illetve időben történő felismerése és adekvát kezelése. További öngyilkossági rizikófaktorok lehetnek a negatív életesemények.

View Event →
Apr
14
6:00 PM18:00

Dr. Harmatta János, Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, Dr. Takách Gáspár, Dr. Rigó Péter: Élet a Lipótmező után (kerekasztal-beszélgetés)

Előadó: Dr. Harmatta János, Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, Dr. Takách Gáspár, Dr. Rigó Péter

Április 14., Szombat 18:00-19:00
Eisberg terem

Haladó szekció

Az előadás nem sajtónyilvános.

Dr. Harmatta János:
„11 évvel ezelőtt szüntette meg az akkori egészségügyi miniszter az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (a Lipótot). A tavalyi kerekasztalon tárgyaltuk a rapid megszüntetés (szétverés) káros hatásait és a szakmára nézve sokkoló történéseit. Most tovább lépünk. Ezen a kerekasztalon azt beszéljük meg, hogyan lehetett túlélni a rapid megszüntetést, hogyan lehetett (részben) újjáépíteni a szakmai műhelyeket és mi lett ezeknek a sorsa a Lipót jelentette védőernyő nélkül. A pszichiátria, klinikai pszichológia, pszichiátria jelenlegi helyzete és fejlődési lehetőségei, annak szükségessége.”

Dr. Rigó Péter:
„A magyar pszichiátria ellehetetlenülése az OPNI bezárását követően. Kis magyar paradoxon: egy kapitalista gazdaságban szocialista egészségügy működtetése. Az államilag dotált pszichoterápia hiánya, illetve az időskori ellátás pszichiátriára történő terhelése és a pszichiátriai rehabilitáció elégtelensége. a fővárosi pszichiátriai osztályok lepusztulása, szakemberhiány miatt történő vegetálása.”

Dr. Takách Gáspár:
„Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007. decemberi bezárását követően feladatátvállalással Addiktológiai Osztályunk a Merényi Kórházba került. Terápiás közösségünket ismét felépítve fontosnak tartottuk megismerni pácienseink és dolgozóink véleményét osztályunkról. Ezért egy rövid vizsgálathoz a segítségüket kértük 2013 évben. A vizsgálat célja: pácienseink és a személyzet osztályunkkal kapcsolatos asszociációinak megismerése volt. Feladat volt 15 pozitív, 15 negatív konnotációjú szóból bejelölni 5-öt, amely a legjobban jellemzi az osztályt. Összességében a páciensek és a személyzet meglepően hasonló szavakat választottak az osztály leírására.”

View Event →
Apr
14
3:30 PM15:30

Dr. Belső Nóra: Kapocs, ami szétválaszt? - A sémák ereje párkapcsolatainkban

Előadó: Dr. Belső Nóra (pszichiáter szakorvos, egészségügyi menedzser specialista)

Április 14., Szombat 15:30-16:30
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.

A társadalmi lét sokféle hatással van lelki fejlődésünkre, választásainkra, döntéseinkre. Családunk hagyományai, elvárásai, szűkebb környezetünk szokásai, kultúrája, országunk társadalmi szemlélete, jogrendszere mind mind segíti vagy éppen gátolja az egyéni törekvéseinket, az érzelmeink által diktált cselekedeteinket. Mindez a párkapcsolatainkban is komoly tényező, noha nem mindig gondolunk bele. Udvarlás, első csók, komolyabb szintre lépés, házasság vagy szakítás: vajon mennyire befolyásolnak mindezekben a tanult sémák? Képesek vagyunk-e jó döntéseket hozni anélkül, hogy a külvilág kötelezettségeivel számolnánk? Mikor számoljunk ezekkel és mikor ne? Az előadás ezeket a kérdéseket járja körbe, tekintettel a napjainkban folyó változásokra, amelyek talán gyökeresen megváltoztatják a párkapcsolatok kezdeményezésének és alakulásának "sémáit". 

View Event →
Apr
14
2:00 PM14:00

Dr. Hadarics Márton: Csoportkonformitás a Mindenki című film tükrében

Előadó: Dr. Hadarics Márton (egyetemi adjunktus)

Április 14., Szombat 14:00-15:00
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.

A társas-társadalmi konformitás témájával kapcsolatban sorra vesszük azokat a társas és pszichológiai mechanizmusokat, amelyek a társas normák kritika nélküli követésére ösztönzik az egyént. Bár a konformitás jelenségét annak kezdeti vizsgálatai óta visszafogott gyanakvással hajlamos szemlélni a közvélemény, fontos leszögezni, hogy az mindennapi életünk természetes velejárója annak összes előnyével és hátrányával együtt. Az előadás során ezen előnyök és hátrányok áttekintése mellett végig vesszük azokat az egyéni jellemzőket és környezeti feltételeket, amelyek a konformitás kialakulásának hátterében állnak, annak motivációs bázisát biztosítják.

Az előadás Deák Kristóf Oscar-díjas Mindenki című filmjének vetítésével kezdődik.

View Event →
Apr
14
11:30 AM11:30

Bogár Zsuzsa: A mozaikcsaládok pszichológiája

Előadó: Bogár Zsuzsa (tanácsadó szakpszichológus) 

Április 14., Szombat 11:30-12:30
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.

A hagyományos család kialakulásakor is számtalan krízishelyzettel találják magukat szemben a családtagok. Egy mozaikcsalád szerveződésekor ez fokozottabban jelentkezik, hisz egyrészről meg kell küzdeni a társadalom felől érkező előítéletekkel, másrészt a család tagjainak nincs megfelelő mintájuk arra, hogy hogyan is épül fel egy ilyen összetett család. Kaotikusak a szerepek, az egymáshoz kapcsolódó elvárások, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a családon belül koalíciók, nem tisztázottak a határok. Ebben a rendszerben nagyon könnyen alakulnak ki a családtagok között konfliktusok.
Az előadás amellett, hogy sorra veszi a mozaikcsaládok életében felmerülő krízishelyzeteket, bemutatja, hogy szakemberként, hogyan segíthetünk a felmerülő nehézségek megoldásában.

View Event →
Apr
14
10:00 AM10:00

Dr. Nuszpl Judit, Vécsely Zsadány: A vezetés játékosítása

Előadó:  Dr. Nuszpl Judit (Head of Program Development), Vécsely Zsadány (közgazdász)

Április 14., Szombat 10:00-11:00
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.

A "FLIGBY" a Csíkszentmihályi professzor és a magyar hátterű ALEAS által megvalósított projekt elnevezése. A közös munka eredményeképpen előállt szimuláció 29 leadership készséget tesztel. A játékos egy kaliforniai borászatot menedzsel. Döntéseket hoz a vállalati stratégiával és mindennapi ügyekkel kapcsolatban, miközben újra erőssé kell tennie a belső ellentétektől szétfeszített csapatát. A FLIGBY 2012-ben Seattle-ben elnyerte az "International Serious Play Awards" vállalati aranyérmét, így a zsűri a világ legjobb játékosított vezetésfejlesztő alkalmazásává választotta. Az előadás során megismerhetjük, hogyan használják a gyakorlatban a Flow-t a Navy SEAL kommandósok, a világ vezetői egyetemei, és üzleti szervezetei.

View Event →