Apr
6
7:30 PM19:30

Dr. habil. Forgács Attila: Elhízás népbetegség

Előadó: Dr. habil. Forgács Attila

Április 6., Szombat 19:30-20:30
Eisberg terem

Elhízás népbetegség

Még sohasem volt ilyen kövér az emberiség, mint ma. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, holnap még kövérebb lesz, még 50 év, és mindenki rémesen el fog hízni! Miért eszik-iszik akkor is az ember, ha éppen le szeretne fogyni, és sem nem éhes, sem nem szomjas? Az élelmiszerek bőséges elérhetősége, valamint a mozgásszegény, kényelmi életmód vezetett a világméretű elhízáshoz. Ráadásul az életmódbéli változás találkozott az öröklött túlevés hajlamával. Az állandó éhínségben edződött Moho sapiens túlélését segítette, ha az egyedek sok kalóriát voltak képesek tartalékolni, amikor éppen volt mit enni. Az előadó a tömeges elhízás és a kényszeres fogyásvágy evolúciós és társadalomlélektani okait járja körül. Felhívja a figyelmet a média - evésre vonatkozó - double bind üzeneteire, valamint azokra az információtechnikákra melyekkel tartósan és tömegesen lehetne csökkenteni az elhízást.

View Event →
Apr
6
6:00 PM18:00

Dávid Ferenc, Dr. Rácz József: A kettészakadt drogpiac

Előadó: Dávid Ferenc, Dr. Rácz József

Április 6., Szombat 18:00-19:00
Eisberg terem

A kettészakadt drogpiac

Az előadásunkban arra teszünk kísérletet, hogy időrendi sorozatban mutassuk be azt a közel egy évtizedes folyamatot, melynek során az új pszichoaktív szerek megjelennek a hazai droghasználói színtereken, majd fokozatosan elveszítik újdonság jellegüket és olyan eddig nem látott kihívás elé állítják a hazai intézményrendszert, amely messze túlmutat a probléma addiktológiai jellegén. A Prezibe épített előadás érinti a média reakcióit, a kezelőhelyek és a Kék Pont válaszait (vagy azok hiányát) és a probléma megértésére/fékezésére tett kísérletek hiányosságait/erősségeit is.


View Event →
Apr
6
3:30 PM15:30

Keleti Arthur, Dr. Szvetelszky Zsuzsa: Miről hallgassunk, miről beszéljünk? Avagy a mesterséges intelligencia hatása az emberre, a kapcsolataira, a kommunikációjára

Előadó: Keleti Arthur, Dr. Szvetelszky Zsuzsa

Április 6., Szombat 15:30-16:30
Eisberg terem

Miről hallgassunk, miről beszéljünk? Avagy a mesterséges intelligencia hatása az emberre, a kapcsolataira, a kommunikációjára

A mesterséges intelligencia fokozatosan, lépésről-lépésre jelenik meg világunkban, így a kapcsolatainkban, a kommunikációnkban is. Kérdés, mit kell tudnunk ahhoz, hogy megfelelően viszonyuljunk ezekhez a változó feltételekhez, és hogyan reagáljunk emberként a technológiai változások társas és kapcsolati következményeire? Mennyiben változtat magánéletünk érzékelésén és irányításán a technológiai változás? Mit tarthatunk továbbra is mindebből a kezünkben, és mi az, amit érdemes vagy muszáj elengednünk? Mire képes ma a Mesterséges Intelligencia, alábecsüljük vagy túlértékeljük a képességeit? Az előadók az információbiztonság és a szociálpszichológia szempontjait közelítve járják körül a ma kihívásait, a holnap kérdéseit. Számos olyan új jelenséget tapasztalhatunk már napjainkban is, amivel kapcsolatban tíz, öt vagy három éve sem gondoltuk volna, hogy foglalkozni kell vele. Pedig érdemes.

View Event →
Apr
6
2:00 PM14:00

Dr. Bene Ágnes, Kiss Dániel, Mácsai Pál: Kerekasztal-beszélgetés a Terápia című sorozatról, moderátor: Ördögh Csilla

Előadó: Dr. Bene Ágnes, Kiss Dániel, Mácsai Pál
Moderátor: Ördögh Csilla

Április 6., Szombat 14:00-15:00
Eisberg terem

Kerekasztal-beszélgetés a Terápia című sorozatról

Titoktartás, áttétel, kettős kapcsolat: a pszichoterápiában ismert jelenségek, melyeket a népszerű Terápia cím sorozat is bemutat a nagyközönségnek. Hol találkozhat művészet és valóság? Hogyan készültek a színészek szerepükre, és vajon milyen tanulsággal gazdagodtak általa? Volt-e saját élmény, ami esetleg segítette őket? Mi hozhatta a sorozat sikerét? A kerekasztal-beszélgetés a sorozat színészeivel ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

View Event →
Apr
6
11:30 AM11:30

Dr. Boros János, Dr. Németh Zsolt, Dr. Varga Péter: A bárányok valóban hallgatnak? Kriminálpszichológia kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Olajos Gergő

Előadó: Dr. Boros János, Dr. Németh Zsolt, Dr. Varga Péter
Moderátor: Olajos Gergő

Április 6., Szombat 11:30-12:30
Eisberg terem

A bárányok valóban hallgatnak? Kriminálpszichológia kerekasztal-beszélgetés

A sorozatgyilkosságok a legsúlyosabb bűncselekmények, amelyek nyomozása különleges módszereket igényel. Ezek közé tartozik a pszichológiai profilalkotás, amelynek lényege, hogy a bűntett helyszínén talált nyomokból és az elkövetési módból érvényes következtetéseket lehet levonni a tettes pszichológiai jellemzőit illetően. A profilalkotás segítségével szűkíthető a gyanúsítottak köre, ezáltal megkönnyíti a tettes, vagy tettesek elfogását. Ugyanakkor lehetőséget ad a sorozatgyilkosok (és más sorozatos elkövetők) különböző típusainak leírásához.

View Event →
Apr
6
10:00 AM10:00

Dr. Antalfai Márta: Művészet és analitikus pszichológia

Előadó:  Dr. Antalfai Márta

Április 6., Szombat 10:00-11:00
Eisberg terem

Művészet és analitikus pszichológia

Az előadás a művészet és a mélylélektan közötti kapcsolatra fókuszálva közelíti meg a konferencia főtémáját, a csend misztériumát. A csendbe beszűrődhet a létezés egésze, megélhetjük a tudatos jelenlétet, a szellemmel való feltöltöttséget. Hogyan tud ebben a folyamatban közvetítő szerepet játszani a művészet és a pszichológia? A teljesség átéléséhez nem elég az én, az ego tapasztalata a világról, nem elég a személyes élmények összessége. A jelentudatossághoz, amely egyfajta átszellemültséggel, megrendüléssel, ugyanakkor megnyugvással is együtt jár, több kell: személyiségünk egészének bevonódása a lét áramába. A hétköznapok tevékenységi körei személyiségünknek legtöbbször csak egy-egy szeletét érintik és aktiválják. Viszont a művészet és maga az alkotófolyamat, akár a csend, azokat az elemeit is láthatóvá és hallhatóvá teszi a valóságnak, melyeket a mindennapok elfednek.

View Event →