Back to All Events

Dr. Harmatta János, Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, Dr. Takách Gáspár, Dr. Rigó Péter: Élet a Lipótmező után (kerekasztal-beszélgetés)

Előadó: Dr. Harmatta János, Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra, Dr. Takách Gáspár, Dr. Rigó Péter

Április 14., Szombat 18:00-19:00
Eisberg terem

Haladó szekció

Az előadás nem sajtónyilvános.

Dr. Harmatta János:
„11 évvel ezelőtt szüntette meg az akkori egészségügyi miniszter az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (a Lipótot). A tavalyi kerekasztalon tárgyaltuk a rapid megszüntetés (szétverés) káros hatásait és a szakmára nézve sokkoló történéseit. Most tovább lépünk. Ezen a kerekasztalon azt beszéljük meg, hogyan lehetett túlélni a rapid megszüntetést, hogyan lehetett (részben) újjáépíteni a szakmai műhelyeket és mi lett ezeknek a sorsa a Lipót jelentette védőernyő nélkül. A pszichiátria, klinikai pszichológia, pszichiátria jelenlegi helyzete és fejlődési lehetőségei, annak szükségessége.”

Dr. Rigó Péter:
„A magyar pszichiátria ellehetetlenülése az OPNI bezárását követően. Kis magyar paradoxon: egy kapitalista gazdaságban szocialista egészségügy működtetése. Az államilag dotált pszichoterápia hiánya, illetve az időskori ellátás pszichiátriára történő terhelése és a pszichiátriai rehabilitáció elégtelensége. a fővárosi pszichiátriai osztályok lepusztulása, szakemberhiány miatt történő vegetálása.”

Dr. Takách Gáspár:
„Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007. decemberi bezárását követően feladatátvállalással Addiktológiai Osztályunk a Merényi Kórházba került. Terápiás közösségünket ismét felépítve fontosnak tartottuk megismerni pácienseink és dolgozóink véleményét osztályunkról. Ezért egy rövid vizsgálathoz a segítségüket kértük 2013 évben. A vizsgálat célja: pácienseink és a személyzet osztályunkkal kapcsolatos asszociációinak megismerése volt. Feladat volt 15 pozitív, 15 negatív konnotációjú szóból bejelölni 5-öt, amely a legjobban jellemzi az osztályt. Összességében a páciensek és a személyzet meglepően hasonló szavakat választottak az osztály leírására.”