Back to All Events

Dr. habil Forgács Attila, Dr. Varga Márta, Szalai Tamás Dömötör, Dr. Lukács Liza: Az evés lélektana (kerekasztal-beszélgetés)

Előadó: Dr. habil Forgács Attila (klinikai pszichológus), Dr. Varga Márta (klinikai szakpszichológus), Szalai Tamás Dömötör, Dr. Lukács Liza (krízistanácsadó szakpszichológus)

Április 14., Szombat 19:30-20:30
Gyémánt terem

Az előadás sajtónyilvános.

Az étkezés egész életünket átjárja, mindennapjaink szerves része. Már csecsemőkori legelső tapasztalataink is a táplálásból és az ahhoz kapcsolódó élményekből fakadnak, melyek egyfajta alapként szolgálnak későbbi viszonyulásunkhoz. Az evés és a táplálékfelvétel azonban nem csupán a létfenntartásban játszik szerepet, annál jóval bonyolultabb. A különböző érzelmek, - legyen az akár öröm vagy bánat-, a felnőtt emberek életében is szorosan összekapcsolódik az étkezéssel, így mondhatjuk, hogy az ételnek érzelmi értéke is van.  Milyen szerepe van az evésnek az életünkben, és mi irányítja ezt? Hogyan változtak az evési trendek az utóbbi években, és ez milyen következményekkel járhat? Mit lehet, és mit kell tudni az evészavarokról, illetve azok kezelési lehetőségeiről?

Dr. habil Forgács Attila: Az utóbbi 25 évben megduplázódott az elhízottak aránya. Pedig soha korábban nem tapasztalt fogyókúrahullám söpört végig a világon. A fogyás szándéka még érthető is a tömeges elhízás esetén, na de miért hízunk, a fogyókúrák dacára? A tudatos fogyási szándék ellen – jóval erősebb -őstudattalan erők hatnak. Az éhségérzetet nem csupán az élettani éhségjelek, hanem bizonyos ősemóciók is kiváltják. Az ember eredeténél fogva gyűjtögető-eszegető lény, aki örömeit és bánatait egyaránt hajlamos elenni. A kövér ember éhes lelkének alagsorában ott élnek kiéhezett elődei, akik ősvágyak formájában irányítják evési szokását. Mi ez a titokzatos, kontrollálhatatlan őserő? Honnan ered? Mit kezdhetünk vele? Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek?

Dr. Varga Márta: Az evészavarok egyre újabb formákban lépnek színre. Az evéshez, testformáláshoz kapcsolódó túlzások a mindennapi élet megnehezítőivé, a testi-lelki egészség veszélyeztetőivé válnak. A megjelenő tünet sokszor különböző, a háttérdinamika hasonló, vagy éppen azonos tünetképződés hátterében különböző háttértényezők húzódnak meg. A testképzavarral járó zavarok, a falászavar, az orthorexia nervosa, a klasszikus evészavarok szövődményei többnyire nem a pszichológus rendelőjében jelennek meg elsőként, hosszú utat tesznek meg, mire valódi szakmai segítséghez jutnak. Eppen emiatt a sport-szakemberek, orvosok, dietetikusok és pszichológusok munkájának összehangolása elengedhetetlenné válik. Közös gondolkodásra, friss kutatási eredmények bemutatására invitáljuk a kerekasztal résztvevőit, ahol prevalencia adatokról, diagnosztikai határokról, háttértényezőkről, kezelési lehetőségekről értekezünk.

Szalai Tamás Dömötör: Az evészavarok a fiatal kor legsúlyosabb, legösszetettebb pszichiátriai zavarai közé tartoznak. A megfelelő ellátásválasztásban, esetvezetésben számos kérdés játszik szerepet. A kerekasztal beszélgetés során kitérünk a diagnosztika speciális kérdéseire, így az intrapszichés és interperszonális jellemzők, súlyossági klaszterek jelentőségére, és az irányítás alapvető szempontjaira. Az esetkonceptualizációk és intervenciók szempontjából tárgyaljuk a szülői bánásmód, felnőtt kötődés, és az egyén személyiségjellemzőinek szerepét, együttes dinamikáját. A beszélgetés kitér a kliens-terapeuta kapcsolat gyakori jellegzetességeire, csapdáira.

Dr. Lukács Liza: Az evészavarok viszonylag újkeletű betegségek, mégis állandó változáson esnek át. Új kórformák jelennek meg, a zavarok krónikussága fokozódik, egyre több társadalmi csoport érintett és az életkori határok mindkét irányban kitolódnak. A médiahatások sokszínűsége hozzájárul a zavarok fokozódásához és változásaihoz. Ez a területen dolgozó szakembereknek folyamatos kihívást jelent. Külön figyelmet érdemel a falászavar, amely mindössze 2013-tól számít önálló kórképnek. A diéta-és fitnessipar jelenléte a területen erőteljes, amely hozzájárul ahhoz, hogy az érintettek később jutnak hatékony, pszichológiai segítséghez.