Apr
15
7:30 PM19:30

Gazsó Nikolett, Kovács Kitti (MindMill Group): Boldogság skandináv módra

Előadó: Gazsó Nikolett, Kovács Kitti

Április 15., Vasárnap 19:30-20:30
Casparus terem

Naprakész szekció

Az előadás sajtónyilvános.

A nemzetközi felmérések az elmúlt években gyakran nevezték a skandináv országokat a világ legboldogabb nemzeteinek. Az egyik oka, hogy miért teljesítenek ilyen jól a boldogságlistákon, a jóléti állam, mert ez csökkenti a bizonytalanságot, a szorongást és a stresszt a lakosság körében. Ugyanakkor – ahogy Sonja Lyubomirski, a pozitív pszichológia kiemelkedő alakja is leírta - a boldogságunkat csupán 10 százalékben határozzák meg a körülmények, 50 százalékban öröklött tényezők és 40 százelékban szándékos tetteink függvénye. Mindez arra utal, hogy a családi utópia, a széles középosztály, az ingyenes orvosi ellátás nem minden. Kell lennie egy szemléletmódnak, egy életstílusnak, amely boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz. A dánoknál ez a hygge, a svédeknél a lagom. De mit takarnak ezek a kifejezések? És hogyan sajátíthatjuk el a skandináv életérzést a magyar valóságban? Tényleg ez lenne a kulcs a boldogsághoz?

View Event →
Apr
15
6:00 PM18:00

Dr. Márky Ádám: Mindfulness szerepe a rezilienciában

Előadó: Dr. Márky Ádám (orvos)

Április 15., Vasárnap 18:00-19:00
Ametiszt terem

Az előadás sajtónyilvános.

Agyunk lassan változik, a környezet túl gyorsan. Extrém módon felgyorsult a világunkban, nem csak a minket elérő információ nőt exponenciálisan, hanem a velünk szemben támasztott elvárások is. Minden területen jónak, de ha lehet inkább kiemelkedőnek kell lenni és persze most azonnal. Mindenki igényt tart az időnkre, figyelmünkre. Nyomás alatt viszont az első, amit hátra sorolunk, elengedünk, feladunk az a saját magunkra fordított figyelem és idő. Elsőként magunkat adjuk fel. Azt az időt, amikor lelkileg, mentálisan és fizikailag regenerálódhatunk. Enélkül viszont fenntartható, jó teljesítmény nincs. A mindfulness egy remek lehetőság arra, hogy megtanuljuk megacélozni saját mentális teherbírásunk.

View Event →
Apr
15
3:30 PM15:30

Szabó Zsolt Péter: "Többé-kevésbé mindez megtörtént": A csoportközi agresszió és a morális érzelmek kapcsolata

Előadó: Szabó Zsolt Péter (egyetemi adjunktus) 

Április 15., Vasárnap 15:30-16:30
Ametiszt terem

Az előadás sajtónyilvános

„Többé-kevésbé mindez megtörtént,” írja Kurt Vonnegut. Az ötös számú vágóhíd című regényében. Vonnegut a második világháború során hadifogolyként Drezdába került, abba a városba, amelyet 1945. februárjában a szövetséges légierő porig rombolt. A regény egyik ki nem mondott kérdése egyezik a szociálpszichológia egyik fontos kérdésével: milyen érzelmeket élnek át az agressziót elkövető csoportok tagjai? Az előadás során elsősorban két dologra fókuszálunk: egyrészt, hogy milyen feltételei vannak annak, hogy az olyan morális érzelmek, mint a bűntudat és a szégyen megjelenjenek, másrészt, hogy milyen szerepe van ezeknek az érzelmeknek a csoporton belüli és a csoportközi viszonyok szabályozásában.

View Event →
Apr
15
2:00 PM14:00

Dr. M. Ribiczey Nóra: Szenvedélybetegség a családban

Előadó: Dr. M. Ribiczey Nóra (adjunktus) 

Április 15., Vasárnap 14:00-15:00
Ametiszt terem

Belső világ szekció

Az előadás sajtónyilvános

Jelen előadás a szenvedélybetegség témakörét elsősorban a gyermek szempontjából elemzi. Milyen lehet egy gyermeknek úgy felnőni, hogy egyik vagy mindkét szülője alkohol- vagy drogproblémákkal küzd? Mit tudunk a szülői addikciók gyermeki fejlődésre tett hatásáról? A szülői addikció gyakran felborítja a családban a megszokott szerepeket, a gyerekek tudattalanul olyan szerepek felvételére kényszerülnek, melyek valamilyen módon segítik fenntartani a család látszólagos egyensúlyát. Ezeknek a szerepeknek sokszor rövidtávon hozadékai lehetnek, de hosszabb távon negatívan hathatnak a személyiségfejlődésre. További nehezítő tényező, hogy a legtöbb családban az alkoholizmus vagy a drogfüggőség titokként, tabuként jelenik meg, mely még inkább
nehezítheti a gyermek megküzdését.

View Event →
Apr
15
11:30 AM11:30

Vajda Zsuzsanna: Rózsaszín vagy eltűnő gyerekkor? - Szülők, gyerekek és nevelés a 21. században

Előadó: Vajda Zsuzsanna (egyetemi tanár) 

Április 15., Vasárnap 11:30-12:30
Ametiszt terem

Az előadás sajtónyilvános.

A valódi- és álszakértők véleményét hallva a szülőknek könnyen az az érzése támad, mintha kizárólag rajtuk múlna, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyermekeket nevelnek-e fel. Pedig a nevelés és a nevelkedés fontosabb feltételeit alapvetően az adott kor anyagi és kulturális feltételei alakítják. Melyek azok a körülmények, amelyek döntő hatással vannak a mai gyerekek életére? Folytatódtak-e azok a kedvező folyamatok, amelyek miatt Ellen Key, svéd pedagógusnő a huszadik századot a gyermek évszázadának nevezte? Mit jelentenek a gyerekek életében, a gyerekek és a felnőttek kapcsolatában a kinyíló világ, a mindent behálózó médiumok, az átalakuló tekintélyviszonyok? Milyen mozgástere van mindebben az egyes szülőknek, mi az, ami bizonyos nevelési módszerekkel befolyásolható? Mai előadásunkban az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresünk választ.

View Event →
Apr
15
10:00 AM10:00

Schlosser Károly: Újgenerációs kognitív-viselkedéstréningek alkalmazása az űrkutatásban - Hogyan segítheti a kortárs pszichológia a közelgő Hold és Mars missziókat

Előadó: Schlosser Károly (PhD Researcher)

Április 15., Vasárnap 10:00-11:00
Ametiszt terem

Határterületek szekció

A Föld és Mars közötti megteendő távolság a két bolygó keringési pályájának változásától függően ideális esetben egy nagyjából 300 napig tartó út, egy irányba. Hogyan segítheti az empirikusan alátámasztott alkalmazott pszichológia a hosszú ideig tartó űrutazásokat? A harmadik generációs kognitív- viselkedés tréningek, az Elfogadás és Elköteleződés Terápia (acceptance and commitment therapy) és a tudatos jelenlét (mindfulness) alapú módszerek alkalmazása hatékony módszernek bizonyul a magas teljesítmény fokozásában, még az olyan rendkívül nehéz helyzetekben is, mint például az élsport vagy az űrkutatás. Az előadás rövid betekintést nyújt a módszerekbe és beszámolót a szimulációs űrállomásokon és az Európai Űrügynökséggel eltöltött kutatási munkába.

View Event →