Back to All Events

VIKOTE - Kognitív és Sématerápiás Központ bemutatkozása

A VIKOTE 1991. óta képzi a pszichoterapeuta szakorvosjelölteket a kognitív, viselkedésterápiás módszer elsajátítására és pszichoterápiás alkalmazására. A Kognitív és Sématerápiás Központ tervezett módon négy területen lát el feladatokat

• Betegellátás, gyógyítás kognitív viselkedésterápiás (CBT) pszichoterápiás módszerrel.

• Oktatás - CBT Pszichoterapeuta képzés,  Sématerapeuta képzés és CBT Konzultáns képzés. A Központ elméleti és gyakorlati képzőhelye a pszichoterapeuta és a CBT Konzultáns képzésnek, ahol a hallgatók szoros szupervízió mellett alkalmazzák a CBT és sématerápiás módszer elemeit a betegellátásban a megfelelő kompetenciák alapján.

• Liasion pszichoterápia, szupervízió.

• Minőségellenőrzés, hatékonyságvizsgálat, tudományos kutatás. A Kognitív és Sématerápiás Központ fontos feladata a kognitív és viselkedésterápia minőségbiztosítása, a rendszeres továbbképzések tervezése és lebonyolítása.

Előadó: Kovács Emese

Április 7. Vasárnap 11:30-11:45
Ametiszt terem

A valóság 50 árnyalata - Hitek és tévhitek a kognitív viselkedésterápiába

A kognitív viselkedésterápiával (cognitive behavioral therapy, CBT) kapcsolatban gyakran számos hit és talán még több tévhit él a gondolkodásunkban.

A CBT alapelve, hogy gondolataink konstruktívan befolyásolják a valóságról kialakított képünket. Ha ez a kép túlzottan negatív, jelentősen hozzájárulhat gyötrő negatív érzéseink felerősödéséhez, túláltalánosító ítéleteinkhez és ezzel különböző lelki zavarok kialakulásához vezethet. CBT során ezeket a valóságot eltorzító gondolatokat igyekszünk feltárni és reálisabbá tenni, hozzájárulva ezzel negatív érzéseink mérsékléséhez és adaptív viselkedésformák kialakulásához. Az előadás fő célja, hogy a kognitív viselkedésterápia lényegének és hatásmechanizmusának bemutatása révén megerősítse hitünket és eloszlassa negatív hiedelmeinket a bizonyítottan hatékony CBT módszerekkel szemben.

Előadó: Vizin Gabriella

Április 7. Vasárnap 11:45-12:00
Ametiszt terem

Tudatos Jelenlét a Kognitív Terápiában

Mi a TUDATOS JELENLÉT? Hogy kerül a pszichoterápiába? Hogyan segít a depresszió kezelésében?

A Tudatos Jelenlét azt jelenti, hogy szándékos, érdeklődő tudatosságot viszünk abba, amit éppen csinálunk, miközben csináljuk: képesnek lenni ráhangolódni arra, ami a testünkbe, az elménkben, és ami a külvilágban történik pillanatról pillanatra.

Előadó: Samu Nagy Ádám

Április 7. Vasárnap 12:00-12:15
Ametiszt terem

XXI. század, Információs társadalom – pszichoterápia digitális térben, online

Az utóbbi évtizedek technológiai fejlődése során már a mindennapi életben is megjelentek azok a technológiai megoldások, amelyekkel a fizikai akadályoztatottság, vagy a nagy földrajzi távolság esetén is biztosíthatók a magasszintű egészségügyi szolgáltatások. A hallgatók betekintést nyerhetnek a videokonferencia alapú (VoIP) távpszichoterápia jelenlegi gyakorlatába, tudományos kutatások eredményeibe és az alkalmazás szakmai kérdéseibe, illetve lehetőséget kapnak egy biztonságos online pszichiátriai és pszichoterápiás konzultációs rendszer (PszichOnline) megismerésére.

Előadó: Dr. Simon Lajos

Április 7. Vasárnap 12:15 - 12:30
Ametiszt terem