Apr
7
7:30 PM19:30

Szénási Kornélia: Szülő-magzat kapcsolódás: új trend vagy a szülők alapvető igénye?

Előadó: Szénási Kornélia

Április 7., Vasárnap 19:30-20:30
Oriold terem

Haladó szekció

Szülő-magzat kapcsolódás: új trend vagy a szülők alapvető igénye?

Az utóbbi években sokat hallani az anya-magzat és az apa-magzat közötti tudatosabb kapcsolódási lehetőségekről. A kapcsolatanalízis, a perinatális haptonómia egyre ismertebbé

válik, ahogy várandósoktól is gyakrabban hallani azt, hogy időnként játszanak, mesét mesélnek vagy énekelnek magzatuknak. Ezzel párhuzamosan megjelennek azok a kritikus hangok is, amelyek új divatot, mi több, üzleti lehetőséget sejtenek emögött. Hogy tisztábban lássuk az új trend vs. szülők alapvető igénye kérdést, megvizsgáljuk, eleink hogyan vélekedtek a magzatok természetéről, fontosnak tartották-e a velük való foglalkozást. Majd a prenatális pszichológia legújabb tudásanyagához fordulunk eligazodásért, hogy tisztábban lássuk, a szülő-gyerek kapcsolatot valóban gazdagítja-e az, ha a magzatot érző, a környezetére reagáló, kapcsolódásra kész lénynek tekintik.

View Event →
Apr
7
6:00 PM18:00

Simon Balázs: A színház pszichofiziológiája

Előadó: Simon Balázs

Április 7., Vasárnap 18:00-19:00
Oriold terem

art:life szekció

A színház pszichofiziológiája

A szívritmus variabilitás (HRV) egyidejű változásait értelmezve vizsgáltuk a színházi tréning, próba és előadás pszichofiziológiai hatását; főképp az összehangolódás mértékét, játékos, résztvevő és néző viszonyrendszerében. Az elemzések sok tényhez visznek közelebb az előadóművészetek kulcsjelenségeivel kapcsolatban, miközben a modern neuro-pszichológia számtalan jelensége, szakterülete kerül fénybe: a tükörneuronok, a polivagális teória, epizodikus és érzelmi emlékezet, hipnózis vagy maga az integráció. A kutatás felismeri a színpad antropológiai szerepét a közösség mentálhigiénés, érzelmi egyensúlyának megtartásában, valamint markánsan rámutat az alkotó munkán belül átélt közös csúcs-élmények lehetséges pozitív hatására, ugyanakkor arra is, hogy egy rossz klímájú színházi csoport hogyan válhat az ambivalens dinamikai jelenségek kifogyhatatlan példatárává (vezetési stratégiák, rivalizáció, elnyomó eszközök, bullying, stb).

View Event →
Apr
7
3:30 PM15:30

Dr. Prokop Susanne: Mobiltelefon alkalmazások a lelki egészség szolgálatában

Előadó: Dr. Prokop Susanne

Április 7., Vasárnap 15:30-16:30
Oriold terem

Mobiltelefon alkalmazások a lelki egészség szolgálatában

A mentális betegségek kezelése során elengedhetetlen, hogy folyamatosan bővülő eszköztárral támogassuk az érintettek felépülését. Az okostelefonok a mindennapi életünk szerves részévé váltak, így lehetőségünk (sőt talán kötelességünk?) okostelefon alkalmazásokkal szélesíteni a technikáink palettáját! Mégis, a „kütyük” túlzott használatával kapcsolatban inkább a lelki egészségre gyakorolt káros hatásokról hallunk. Az „emojiik” világában egyre ritkábban és nehezebben kommunikáljuk személyesen érzelmeinket.   A Semmelweis Egyetem Asszertívia nevű innovatív programja paradox módon egy mobilapplikáción keresztül fejleszti a kommunikációs készségeket. Az előadás betekintést nyújt a digitális világ helyére a pszichiátriai ellátásban, részletesen bemutatja az új Asszertívia nevű programot, és bepillantást nyújt további alkalmazások fejlesztésének kulisszatitkaiba is.

View Event →
Apr
7
2:00 PM14:00

VIKOTE: Az autogén tréning kapcsolódása a kognitív viselkedésterápiás szemlélethez és gyakorlathoz

Az autogén tréning során megtanuljuk szabályozni a feszültség-, szorongás-szintünket. Módosítani tudjuk a reakció-készségünket, változik az érzelmi állapotunk, így új viszonyulást tudunk kialakítani a számunkra distresszt okozó környezethez. A jobb megküzdéssel járó, adaptívabb magatartás befolyásolja a környezetünk és önmagunk reálisabb értékelését, növeli az önbizalmunkat, mely célok mentén illeszkedik, mint technika, vagy más technikával kombináltan a kognitív viselkedés-terápiákhoz.

Előadó: Dr. Bátfai Ágnes

Április 7., Vasárnap 14:00-14:20
Oriold terem

Mindfulness sajátélmény       

Előadó: Samu Nagy Ádám

Április 7., Vasárnap 14:20-14:40
Oriold terem

Mindennapi sémáink

“Mindennapi sémáink” A kognitív irányzaton belül kialakult terápiás irányzat, a Sématerápia bemutatása. - Sémák fogalma - Alapvető érzelmi szükségletek - Sématartományok - Sémák bemutatása egyesével - Sémák túlkompenzálása, elkerülése, elfogadása, - Sémák lehetséges eredete - Maladaptív (elfogadás, elkerülés, túlkompenzálás) megküzdési módok

Előadó: Petrányi Viktória       

Április 7., Vasárnap 14:40-15:00
Oriold terem

View Event →
Apr
7
11:30 AM11:30

Farkas Vera: Mi köze a pszichológiának az agilitáshoz?

Előadó: Farkas Vera

Április 7., Vasárnap 11:30-12:30
Oriold terem

Az agilis módszertan az elmúlt 20 évben vált egyre ismertebbé, köszönhetően a megnövekedett gyorsaságnak és a reagálás iránti igénynek,  főként az informatika iparágban. Az agilitás térnyerésének elsődleges oka valójában az, hogy a módszertan a csoport- és emberközpontúságra 
helyezi a hangsúlyt. Vajon mekkora jelentősége van az emberi tényezőnek a módszertan működésében? Milyen összefüggés lehet a különböző személyiségtényezők, a csapatdinamika, és a szervezeti kultúra között? Az előadás során ezekről a kérdésekről, továbbá az ELTE-n folyó, agilitást vizsgáló szervezetpszichológiai kutatásról lesz szó, esettanulmány bemutatásán keresztül.

View Event →
Apr
7
10:00 AM10:00

Polus Enikő: “Rend & Csend & Trend” a lelke mindennek?

Előadó: Polus Enikő

Április 7., Vasárnap 10:00-11:00
Oriold terem

“Rend & Csend & Trend” a lelke mindennek?

Az „applikáció-érzelmek” korát éljük a mindennapokban, ami rendkívül praktikus, trendi, mégis képes olyan lelki rendetlenséget okozni, amitől aztán körülöttünk minden még zajosabbá válik. Ezáltal trend lett a Csend. A szállodák és a munkahelyek elkezdték kifejleszteni a csendes zugokat. Wellness szolgáltatás, „torna-órák” épülnek fel a csendre.   De mi is a csend másfajta aspektusból, mint ami elsőre eszünkbe jut? Hogyan vélekednek erről a neuropszichológusok, mozgásterapeuták, az agysebészek, a jövőkutatók, a párterapeuták, a rákból gyógyult emberek vagy a drogfüggő embertársaink? Miért küldtem el eddig pár nagyvállalkozót, hogy „menjen egy kicsit világgá”? Hogyan hat a hármas „lelki triumvirátus” (Rend&Csend&Trend) a mindennapi Csend: Életünkre? A többit pedig majd a helyszínen a teremben „összeapplikáljuk”! Szeretettel várlak benneteket!

View Event →