Apr
15
7:30 PM19:30

Tóth Andrea: Védőfelszerelés - Dolgozói mentálhigiéné mint énvédelem

Előadó: Tóth Andrea (tanácsadó szakpszichológus)

Április 15., Vasárnap 19:30-20:30
Casparus terem

Az előadás sajtónyilvános.

A dolgozói mentálhigiéné az a terület, mely a közszférában dolgozók számára szinte elérhetetlen, pedig a pl. a pedagógus vagy a segítő foglakozások kiemelt mentálhigiénés terheléssel járó területek. Az előadás egy 2017-ben zajlott pilot kutatási programot mutat be, mely egy alapítványi iskola dolgozói számára és egy gyermekvédelmi intézményben dolgozó pedagógusok számára készült. Mi történik a dolgozókkal, ha hosszú éveken keresztül nem teszünk semmit a mentálhigiénés terhekkel való megküzdésért egy kiemelten stresszes területen? Milyen lehetőségeik vannak, vannak-e egyáltalán lehetőségeik a magyarországi munkavállalóknak? Milyen eredményekkel és változásokkal jár egy intézmény életében, amikor a vezetőség felvállalja, hogy támogatást nyújt a munkavégzésből fakadó stressz kezelésében?

View Event →
Apr
15
6:00 PM18:00

Baráth Noémi Emőke: Pengeélen - Betekintés a fiatalkorú bűnelkövetők életútjába

Előadó: Baráth Noémi Emőke (okleveles kriminológus és szociológus)

Április 15., Vasárnap 18:00-19:00
Ametiszt terem

Határterületek szekció

Az előadás sajtónyilvános.

Az előadás során egy különleges, kriminológiai és szociológiai körutazást teszünk. A bűnelkövetővé válás főbb csomópontjait életeseményeken keresztül fogjuk megragadni. Arra keressük a választ, hogy a család, a környezet, az iskolai előmenetel, a sikerek és a kudarcok hogyan hatnak a deviáns fiatalkora, hogyan lesznek bűnelkövetők. Minden súlyos és brutális bűncselekmény mögött egyedi életutak állnak, amelyek mégis sok hasonlóságot mutatnak. Kitekintünk arra, hogy maguk az elkövetők és szüleik hogyan ítélik meg, mi okozta vajon, hogy „pengeélen” táncoltak. A téma érdekesség, hogy a bemutatott életutak valamennyi részében megtalálható az a tipikus életesemény, ami „mindent” megmagyaráz, de nem ment fel az elkövetett tettek következményei alól.
 

View Event →
Apr
15
3:30 PM15:30

Kocsel Natália: A rumináció - rágódás - pszichológiája

Előadó: Kocsel Natália (pszichológus, PhD jelölt)

Április 15., Vasárnap 15:30-16:30
Casparus terem

Határterületek szekció

Az előadás sajtónyilvános.

A rumináció egy olyan maladaptív gondolkodási folyamat, amely során újra és újra a múlt negatív eseményein (pl.: vélt vagy valós kudarcokon), illetve az azokhoz kapcsolódó negatív érzelmeken rágódunk. A túlzott rumináció számos pszichológiai zavar (pl.: depresszió, szorongás, evési zavarok, addikciók stb.) kialakulásának és fenntartásának rizikófaktora, emellett a fizikai egészségi állapotra is jelentős negatív hatást gyakorol. Mégis úgy tűnik, hogy időről-időre mindenki szokott rágódni. Mindez pedig felveti a kérdést, hogy miért van erre szükségünk és hol van az a pont, ahol a rumináció már károssá válik? Vajon vannak-e olyan módszerek, amelyek révén ki lehet törni a mókuskerékszerű gondolati körből?
Jelen munka a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Agykutatási Program (MTA-SE- NAP B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutató Csoport, KTIA_NAP_13-2- 2015-0001; valamint a Nemzeti Agykutatási Program 2017-1.2.1- NKP-2017- 00002 ) támogatásával valósult meg.

View Event →
Apr
15
2:00 PM14:00

Dr. Perintfalvi Rita, Ács Dániel: Kiút a lélekvesztőből - Spirituális meditáció és Laikus Etika Csoport - ízelítő a Feldmár Intézet workshopjaiból

Előadó: Dr. Perintfalvi Rita, Ács Dániel

Április 15., Vasárnap 14:00-15:00
Casparus Terem

Az előadás sajtónyilvános.

Laikus Etika Csoport (LECSO)

Az alkalmazott etika jelen van életünk minden pillanatában, hisz minden döntésünket saját etikánk határozza meg. Ez az etika nem más, mint hogy hogyan bánunk egymással. Te hogyan szereted, ha veled bánnak? Te hogy bánsz másokkal? Miért lehet fontos egyáltalán, hogy jól bánjunk egymással? Hogyan válasszuk ki, milyen etika szerint éljünk? Mit engedsz meg magadnak, mit engedsz meg másoknak? Arisztotelész szerint aki nem bánik jól másokkal, vagy eltűri, hogy mások rosszul bánjanak vele, nem lehet boldog. R. D. Laing szerint a kezelés az, ahogyan egymással bánunk. Ha érdekeltek ezek a kérdések, gyere el a LECSO (Laikus Etika Csoport)-ra!

Spirituális meditáció

Alakítsd erőtérré a félelmeidet! Meditáció, avagy kiút a lélekvesztőből. A félelem alapvetően jó, hiszen a veszélyek túlélését biztosító védekezőrendszerünk része. Mégis vannak olyan félelmeink, amelyek maguk alá gyűrnek, és átveszik az irányítást felettünk, mint pl. a félelem a félelemtől. Olyan, mintha elvesznénk egy sötét labirintusban, ahonnan nincsen kiút. Meg lehet-e szabadulni a félelemtől? Lehet-e transzformálni úgy, hogy a benne rejlő energiaforrást a magunk építésére használjuk? Ehhez nyújt segítséget a meditáció, akár a nyugati (kontempláció), akár a keleti (zen) formájában. A meditáció egyfajta regresszió, amikor az ember a csendben gyengéden és figyelmesen önmagával találkozik. A világ nem létezik, végre megtapasztalhatja azt, hogy milyen jó is, egyszerűen csak lenni. Cél: a pszichoanalitikus szövegelemzés bemutatása Eugen Drewermann módszerével Jónás történetén keresztül.

View Event →
Apr
15
11:30 AM11:30

Csonka Balázs: Érintetlenek, avagy hogyan változtatja meg a technika fejlődése az emberi szexualitást

Előadó: Csonka Balázs (szexuálpszichológus)

Április 15., Vasárnap 11:30-12:30
Casparus terem

Az előadás sajtónyilvános.

A közösségi média, az online pornó, az okostelefonok és a szexrobotika virtuális valóságában új arcát mutatja mindaz, amit korábban is már ismertünk. Az előadás során az emberi kapcsolatok és a szexualitás szemszögéből tekintjük át ezt az átalakulást. Szó lesz a szexuális vágy természetéről, az énközpontúság és az azonnali kielégülés kultúrájáról, valamint az érzelmi közelség fontosságáról, amit viszont ma sem kapni készen.

View Event →
Apr
15
10:00 AM10:00

Schumicky Júlia, Törőcsik Tamás: Lélekmadár tábor: gyermeküket elvesztő családok komplex segítése

Előadó: Schumicky Júlia (tanácsadó szakpszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt), Törőcsik Tamás

Április 15., Vasárnap 10:00-11:00
Casparus terem

Az előadás sajtónyilvános.

A Bátor Tábor Alapítvány több, mint tizenöt éves tapasztalattal rendelkezik a krónikus vagy súlyos betegséggel küzdő gyermekek és családok segítésében. A terápiás rekreáció metodikája és az önkéntesek elköteleződése több ezer gyermek gyógyulását segítette
elő. A Lélekmadár tábor azoknak a családoknak a megsegítésére jött létre, akik valamilyen betegségben elvesztették a gyermeküket vagy a testvérüket. Milyen speciális kihívásai vannak a gyermeküket gyászoló családokkal való munkának? Hogyan valósul meg a duális gyászfeldolgozási modell a táborban? Hogyan épülnek be a terápiás rekreáció elemei a gyászfeldolgozásban? Az előadásomban az elmúlt öt év, a közel nyolcvan táborozóval végzett közös munka tapasztalatait mutatom be.

View Event →