Back to All Events

Dr. Perintfalvi Rita, Ács Dániel: Kiút a lélekvesztőből - Spirituális meditáció és Laikus Etika Csoport - ízelítő a Feldmár Intézet workshopjaiból

Előadó: Dr. Perintfalvi Rita, Ács Dániel

Április 15., Vasárnap 14:00-15:00
Casparus Terem

Az előadás sajtónyilvános.

Laikus Etika Csoport (LECSO)

Az alkalmazott etika jelen van életünk minden pillanatában, hisz minden döntésünket saját etikánk határozza meg. Ez az etika nem más, mint hogy hogyan bánunk egymással. Te hogyan szereted, ha veled bánnak? Te hogy bánsz másokkal? Miért lehet fontos egyáltalán, hogy jól bánjunk egymással? Hogyan válasszuk ki, milyen etika szerint éljünk? Mit engedsz meg magadnak, mit engedsz meg másoknak? Arisztotelész szerint aki nem bánik jól másokkal, vagy eltűri, hogy mások rosszul bánjanak vele, nem lehet boldog. R. D. Laing szerint a kezelés az, ahogyan egymással bánunk. Ha érdekeltek ezek a kérdések, gyere el a LECSO (Laikus Etika Csoport)-ra!

Spirituális meditáció

Alakítsd erőtérré a félelmeidet! Meditáció, avagy kiút a lélekvesztőből. A félelem alapvetően jó, hiszen a veszélyek túlélését biztosító védekezőrendszerünk része. Mégis vannak olyan félelmeink, amelyek maguk alá gyűrnek, és átveszik az irányítást felettünk, mint pl. a félelem a félelemtől. Olyan, mintha elvesznénk egy sötét labirintusban, ahonnan nincsen kiút. Meg lehet-e szabadulni a félelemtől? Lehet-e transzformálni úgy, hogy a benne rejlő energiaforrást a magunk építésére használjuk? Ehhez nyújt segítséget a meditáció, akár a nyugati (kontempláció), akár a keleti (zen) formájában. A meditáció egyfajta regresszió, amikor az ember a csendben gyengéden és figyelmesen önmagával találkozik. A világ nem létezik, végre megtapasztalhatja azt, hogy milyen jó is, egyszerűen csak lenni. Cél: a pszichoanalitikus szövegelemzés bemutatása Eugen Drewermann módszerével Jónás történetén keresztül.