Apr
7
7:30 PM19:30

Balla Eszter, Dr. Kálmán Zsófia: Szülők és szakemberek: a fogyatékosság mint ütköző vagy találkozási pont

Előadó: Balla Eszter, Dr. Kálmán Zsófia

Április 7., Vasárnap 19:30-20:30
Eisberg terem

Szülők és szakemberek: a fogyatékosság mint ütköző vagy találkozási pont

Ha sérült gyermek születik, vagy egy családtag betegség, baleset folytán fogyatékossá válik, a család először is a mérhetetlen információhiánnyal szembesül. Mivel ilyen eseményekre nem lehet felkészülni, a családot sokként érheti nemcsak maga a baj, hanem a gyakori közöny, elutasítás, megbélyegzés is, amivel ebben az új, idegen világban szembetalálkozik. Ám az is igaz, hogy ez a közeg nemcsak ismeretlen kihívásokat rejt, hanem kapukat is nyit olyan kapcsolatok felé, amelyekről korábban nem tudtak: szakemberek, akik arra tették az életüket, hogy ezen családoknak segítsenek; más családok, akik jószívvel osztják meg saját tapasztalataikat arról, hogyan lehet nemcsak túlélni, de újra meglelni az örömöt is.

View Event →
Apr
7
6:00 PM18:00

Benkő Andrea, Miklós Barbara, Szalai Tamás Dömötör, Dr. Tölgyes Tamás: Irányzatok a terápiában kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Kővágó Pál

Előadó: Benkő Andrea, Miklós Barbara, Szalai Tamás Dömötör, Dr. Tölgyes Tamás
Moderátor: Kővágó Pál

Április 7., Vasárnap 18:00-19:00
Eisberg terem

Irányzatok a terápiában kerekasztal-beszélgetés

Kerekasztal-beszélgetésünk célja, hogy a hallgatóság betekintést nyerjen a napjainkban gyakran alkalmazott pszichoterápiás módszerek közötti különbségekbe és hasonlóságokba. A beszélgetés során külön figyelmet szentelünk többek között a kognitív viselkedésterápia, a pszichodinamikus, analitikusan orientált terápia, valamint a test-orientált, szomato-pszichoterápiás formák hatékonyságára és alkalmazási körére. Szót ejtünk mindemellett ezen irányzatok jelen helyzetéről, egyesületeiről, és érintjük azok képzési rendjét is. A résztvevők gyakorló terapeuták, akik elméleti tudásuk mellett személyes tapasztalataikat is megosztják arról, milyen esetben, mikor, mivel és hogyan érdemes a pszichoterápiában dolgozni, ezzel igazán izgalmassá téve a kerekasztal-beszélgetésünket.

View Event →
Apr
7
3:30 PM15:30

Barkász Heléna: A párhuzamosok találkoznak, ugye? - A Testről és lélekről c. film pszichológus szemmel

Előadó: Barkász Heléna

Április 7., Vasárnap 15:30-16:30
Eisberg terem

A párhuzamosok találkoznak, ugye? - A Testről és lélekről c. film pszichológus szemmel

Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar filmsikere a Testről és lélekről című romantikus dráma; bár számos szakmai kitüntetést kapott, mégis megosztó a közönség számára. A film érdekessége a két szálon futó cselekmény mely párhuzamosan halad. A „nappal” világában magányos, sebzett emberek keresik a szeretetet, míg az álmok országában szarvasokként már egymásra találtak. De létezik ilyen? Találkozhatnak a végtelenben a „párhuzamosok”? A film rendezője az emberiség életében közös pillanatokat szerette volna megragadni, szimbólumokba rejtve, melyeket most közösen keresnénk meg. Mit adhat ez a film számunkra, azon túl, hogy legyünk bár átlagos vagy autisztikus személyiségek, mindenképp elfogadottságra vágyunk? Hihetünk a párhuzamosok találkozásában?

View Event →
Apr
7
2:00 PM14:00

Dr. Nuszpl Judit, Vécsey Zsadány: “Munkában a Flow” - Mindennapi élmények térképe

Előadó: Dr. Nuszpl Judit, Vécsey Zsadány

Április 7., Vasárnap 14:00-15:00
Eisberg terem

“Munkában a Flow” - Mindennapi élmények térképe

2008-ban Csíkszentmihályi Mihály világhírű magyar tudós, a Flow elmélet atyja, elfogadta egy fiatal magyar fejlesztő csapat meghívását és csatlakozott az egyedülálló kísérlethez: lehetséges-e a Flow-alapú vezetési gyakorlatot egy felnőtteknek készült videó-játékkal megtanítani? Az alkalmazás (FLIGBY) világsiker lett, Csíkszentmihályi pedig részvényese a ma már Los Angelesből és Budapestről működtetett elemző-fejlesztő műhelynek, amely a világ vezető egyetemei mellett olyan speciális csoportoknak is segít a Flow megismerésében, mint az amerikai haditengerészet elit egysége, a Navy SEALs. Vécsey Zsadány társalapító felvezetésével Nuszpl Judit programfejlesztési vezető mutatja be a FLIGBY műhely legújabb eredményeit, és a „mindennapi élmények térképét”.

View Event →
Apr
7
11:30 AM11:30

Szalai Tamás Dömötör: Testképzavarok – A negatív testkép és a testdiszmorfia fenntartó tényezői és terápiája

Előadó: Szalai Tamás Dömötör

Április 7. Vasárnap 11:30-12:30
Eisberg terem

Testképzavarok – A negatív testkép és a testdiszmorfia fenntartó tényezői és terápiája

A testképzavar a testélmény összetett zavara, súlyos pszichiátriai tünet. Jellemzői: a testalak vagy testrészek torzult észlelése, szelektív figyelem a testre, negatív testélmény, elégedetlenség a testalakkal, testtömeggel vagy egyes testrészekkel, perfekcionista testideál, a testalak, tömeg megváltoztatásának vágya. Míg a testképzavar a klasszikus evészavarok központi jellemzője, illetve a testdiszmorfiás zavar és az izomdiszmorfia esetén önálló kórkép, a testtel való elégedetlenség szubklinikai tünete akár minden második nőt sújthat. Az előadás azokat a tényezőket tekinti át, amely „testképünket működteti”, szó esik a testképzavarok fenntartó mechanizmusairól, majd kitér azok terápiás lehetőségeire.

View Event →
Apr
7
10:00 AM10:00

Dr. Nguyen Minh Tu, Rákóczi Balázs, Dr. Sőti Csaba: A szermentes pszichedelikus önismeret: Holotrop légzés™

Előadó: Dr. Nguyen Minh Tu, Rákóczi Balázs, Dr. Sőti Csaba

Április 7., Vasárnap 10:00-11:00
Eisberg terem

A szermentes pszichedelikus önismeret: Holotrop légzés™

Az utóbbi években növekvő nyilvánosságot kapnak azon tudományos felfedezések, amelyek rámutatnak a pszichedelikumok megfelelő terápiás alkalmazásában rejlő potenciálra az orvostudomány számos területén. Stanislav Grof, az LSD pszichoterápia úttörője a pszichedelikumok kriminalizálását követően kidolgozott egy komplex terápiás módszert, melynek irányelvei szerint a jövő pszichedelikus terapeutáit is képzik. A Holotrop Légzés™ („holotrop”: teljesség felé tartó) által kémiai katalizátor és hosszú évek spirituális gyakorlása nélkül is biztonságosan megtapasztalhatók az egyedi élettörténeten túli transzperszonális és spirituális élménytartományok, mely által az önismereti folyamat elmélyíthető és amely alapjaiban változtathatja meg az egyén életszemléletét. Az előadásban bemutatjuk a Holotrop Légzés™ megfelelő alkalmazásának feltételeit, hatótényezőit és várható eredményeit.

View Event →