Back to All Events

Antal Gábor, Bánki György, Doszpot Péter, Tóth-Merza Katalin: Elveszve önmagunkban (kerekasztal-beszélgetés) Moderátor: Dr. S. Nagy Zita

Előadó: Antal Gábor (krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus), Bánki György (pszichiáter), Doszpot Péter (rendőrtiszt), Tóth-Merza Katalin (klinikai szakpszichológus)
Moderátor: Dr. S. Nagy Zita (neuropszichológus, egyetemi adjunktus)

Április 15., Vasárnap 18:00-19:00
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.
 

A világban mindenki felkapja a fejét, ha egy különc emberrel találkozik. Mindenki számára érdekesek lehetnek azok a személyek, akik az átlagtól eltérő gondolkodással, viselkedéssel rendelkeznek. Ezeket a "furcsa figurákat" - pszichológiai értelemben vett személyiségzavaros embereket - több film, sorozat is megjelenítette, hol szakmailag korrekt, hol viszont kevésbé pontos formában. A filmek torzító hatásaiból eredő félreértések tisztázása, a valóság és a fantázia közti különbségek csökkentése és a személyiségzavarok bizonyos aspektusainak feltárása a kerekasztal- beszélgetés célja egy érdekfeszítő beszélgetés keretein belül különböző aspektusok kiemelése által.

Antal Gábor:

Mi volt előbb az emberiség történetében? A deviánsnak, szokatlannak tűnő emberi viselkedésformák megjelenése vagy ezek művészi ábrázolása? Talán az előbbi. A „valódi” magatartás leképezése/közvetett kifejezése a kultúra eszközeivel akár számtalan akadályba is ütközhet. Pl. egyoldalúan mutat fel kiugró viselkedéselemeket...vagy elnagyol/túloz másfajta tüneteket. Természetesen nehéz dolga van a művésznek, amennyiben a mentális zavarok szerte ágazó és eltérő állapotait szeretné ábrázolni, ráadásul hitelesen. Azonban tény, a 20-21. századi filmes, szépirodalmi alkotók törekvése kitartó: hol pontosabb, hol pontatlanabbnak tűnő képet festeni a társadalmunkban jelentkező személyiségzavarokról. Alkotásaik és a valóság egymást formálják. Gondoljunk csak pl. a Batman filmek Jokere alapján mészárló denveri tömeggyilkosra vagy Stephen King AZ c. műve alapján indukálodótt riasztó „bohócos” bűncselekményekre. Sőt, eszünkbe juthat a némelyeknek ötletet is adó Holtodiglan c. film borderline – antiszociális női karaktere is. A szereplők olykor-olykor példaképekké is válhatnak…

Bánki György:

Az elveszettség élményéhez két témával mindenképpen tudok kapcsolódni – a többit meg a nyilvánvalóan sodró beszélgetés inspirálja majd. Az egyik, hogy mivel küzdünk, amikor képeket kínálunk másoknak önmagunkról és amikor mások képeket kínálnak nekünk? A másik, hogy vajon kapcsolatban vagyunk-e az igazi önmagunkkal? Mindezt tekinthetjük általános problémának is, de természetesen izgalmas kérdés, hogy hogyan vetődik föl a dilemma a személyiségzavarokban.

Doszpot Péter

A személyiség zavarok és a pop-kultúra milyen torzító hatással bírnak a bűncselekmények elkövetési módszerére. Hogyan változtatják meg a felderítés folyamatát. Milyen specifikus vizsgálatokat és módszereket igényelnek a bizonyítás során, például: filmek, zenék befolyásoló hatásával!

Tóth -Merza Katalin:

A valóságshow-k szereplőválogatásain vadásznak az impulzív, bármikor robbanni képes, szeretetmorzsákért nyilvánosan közösülni hajlandó áldozatokra. A súlyosan grandiózus, öntömjénező celebet előszeretettel foglalkoztatja  a kereskedelmi média, elhiteti a közönséggel (és talán vele is), hogy sikerei valódiak, empátiátlansága férfias, önbizalma egészséges. A harsány, figyelemre éhes, érzelmileg túlfűtött művésznőt egyszer könnyűvérűnek, máskor a valódi nő mintaképének állítják be. Egy valamiről viszont mindenki mélyen hallgat, a nap mint nap jelentős profitot termelő híresség nem más, mint egy komoly pszichiátriai betegségben, személyiségzavarban szenvedő ember. Nem láttatják, hogy az ideig-óráig népszerű, olykor idegesítő, máskor irigyelt, szidott, megtaposott vagy bálványozott karakterek egy fizikai, szexuális, érzelmi bántalmazással és elhanyagolással végigkísért gyermekkor eredményei. A tökéletesre sminkelt, precízen megkomponált díszletbe beállított, vigyorgó bábuk valódi élete határtalan szenvedéssel, bizonytalansággal, kétségbeeséssel van tele.