Back to All Events

Keleti Arthur, Dr. Szvetelszky Zsuzsa: Mesterséges intelligencia

Előadó: Keleti Arthur (IT-biztonsági stratéga, kibertitok-kutató), Dr. Szvetelszky Zsuzsa (szociálpszichológus)

Április 15., Vasárnap 15:30-16:30
Eisberg terem

Az előadás sajtónyilvános.

Titok, tabu, pletyka - a mesterséges intelligencia vizsgálatakor megkerülhetetlenek az emberi intelligencia rejtett vonatkozásai. Az emberi kommunikációnak – a családban, a párkapcsolatban, a baráti vagy a munkahelyi közösségekben stb. vannak jósolhatatlan, kiszámíthatatlan aspektusai. Ezek érintkezése a mesterséges intelligenciával már ma is új, izgalmas jelenségeket generál.

A mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazása elkerülhetetlenné teszi, hogy pontosabban megismerjük, hogy milyen technológiát építünk, mi emberek. A probléma csak az, hogy egyrészről olyan algoritmusokat készítünk, amelyek önálló mesterséges lényként gondolkodnak majd és várhatóan nem az emberi logikát követik. Másrészről elvárjuk ezektől a gépektől, hogy az embereket megértsék, segítsenek minket, miközben mi még magunkat sem ismerjük. Ezek olyan kihívások elé állítják a modern társadalmakat, amelyekkel még soha sem találkozott az emberiség.
Ezzel párhuzamosan az exponenciális technológiai fejlődés lényegesen nagyobb mértékben járul majd hozzá az emberekről szóló információ megosztásához, megszerzéséhez és felhasználásához. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pár éven belül érzékeny adataink 75%-át nem leszünk képesek megvédeni vagy meghatározni, hogy azok kihez vagy milyen szervezetekhez jussanak el. Miközben nehézségeink adódnak majd a mesterséges intelligencia megértésével, lehetséges, hogy éppen erre a technológiára épített személyes segédjeink, asszisztenseink őrzik meg titkainkat a leghatékonyabban. Ez végső soron komoly valószínűséggel vezethet ember és gép fúziójához vagy legalábbis szimbiózisához.