Apr
15
7:30 PM19:30

Dr. Hevesi Krisztina, Faludi Viktória, Bóna Krisztina, Dr. Kiss Gergely, Tóth Tamás: Sportpszichológia (kerekasztal-beszélgetés) Moderátor: Mihaletzky Luca

Előadó: Dr. Hevesi Krisztina (egyetemi adjunktus), Faludi Viktória (tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta, sportkonzultáns), Bóna Krisztina (sportpszichológus), Dr. Kiss Gergely (sportoló), Tóth Tamás (sportoló)
Moderátor: Mihaletzky Luca

Április 15., Vasárnap 19:30-20:30
Gyémánt terem

Naprakész szekció

Az előadás sajtónyilvános.

A sportpszichológia napjaink pszichológiájának zászlóshajója azzal a köznyelvben létező sztereotíp felfogással szemben, hogy „Aki pszichológushoz jár, az elmebetegségben szenved!” Hisz a sportolóképe az ókori Görögországtól, az olimpia eszményétől kezdve a testi és mentális egészség megtestesítője a kalokagathia szellemiségében: „Ép testben ép lélek!” Mit adhat akkor a sportpszichológia az élsportolónak? Az általános meghatározás szerint a sportpszichológia célja a sportolók mentális felkészítése, a sportolók fizikai készségeinek pszichológiai módszerekkel való támogatása. Tulajdonképpen tehát azt, hogy álmait elérje: mentálisan is csúcsformában legyen a fontos megmérettetések idején. Az olimpiákon ennek sikerét láthatjuk, hogy a csúcsdöntések épp a világversenyeken születnek. Azonban legyen szó akár gyerekről vagy felnőttről, a sportoló mindig több, mint a sportteljesítménye – fontos tehát figyelembe venni a családi, baráti hátteret, tanulmányi és egyéb ambíciókat, illetve azt a közeget, amelyben a sportolónak teljesítenie kell. Ehhez hasonlóan a sportegyesületektől, kluboktól is a fókusz szélesítésére van szükség, aktívan kell dolgozniuk azon, hogy a sportpszichológus munkáját is tudatosan építsék bele a sportoló vagy csapat felkészülésébe. Hogyan segíthet ebben a sportpszichológus, és milyen módszerekkel dolgozik? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kerekasztal beszélgetés során. A bajnok és a többi sportoló közt pedig nem az a különbség, hogy előbbi sosem botlik meg – hanem hogy mindig képes talpra állni a kudarcok után!

View Event →
Apr
15
6:00 PM18:00

Kozma-Vízkeleti Dániel: Az elköteleződés útvesztői

Előadó: Kozma-Vízkeleti Dániel (kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus)

Április 15., Vasárnap 18:00-19:00
Gyémánt terem

Az előadás sajtónyilvános.

A kapcsolati elköteleződésről hozott döntés nagyon komoly, érzelmi érettséget, önismeretet és önreflexiót kívánó feladat. Azok a kultúrák, amelyek az elköteleződésre értékként tekintenek, rítusok egész sorát alakították ki, melyek ennek a nehéz döntésnek a folyamatát segítik és alkalmat biztosítanak az időről időre való megerősítésére is. Jelenleg olyan kultúrában élünk, amelynek ellentmondásosak az üzenetei az elköteleződésre vonatkozóan. Mind mellette, mind ellene számos mítosz szól.
Azok, akik vágynak az elköteleződés jelentette biztonságra, ott állnak az útvesztő bejáratánál és keresik Ariadné fonalát, vagy legalább az ígéretét, hogy bemerészkedjenek. Mások válogatva az ellentmondó üzenetekből, eleve lebeszélik magukat erről a lehetőségről. Mindannyian keressük tehát a temperamentumunknak, kötődési stílusunknak, kapcsolati elvárásainknak megfelelő együttélési formát – vajon a sokszínűségben találhatunk-e támpontot?

View Event →
Apr
15
3:30 PM15:30

Dr. Almási Kitti: Önazonosság

Előadó: Dr. Almási Kitti (klinikai szakpszichológus)

Április 15., Vasárnap 15:30-16:30
Gyémánt terem

Az előadás sajtónyilvános.

Mersz-e az a valaki lenni, aki valójában vagy? Tudod-e egyáltalán, hogy az milyen (lenne)? Mennyire sodornak el a társadalmi elvárások, a sablonok saját magadtól? Milyen ára van annak, ha mersz valamilyen lenni? Mutatsz-e olyat magadból, hogy mások reagáljanak rád? Megengeded-e másoknak, hogy valóban lássanak?

View Event →
Apr
15
2:00 PM14:00

Pál Feri: Segítség, elvesztem! - Hogyan segítsünk jól magunknak és másoknak?

Előadó: Pál Feri (katolikus pap, mentálhigiénés szakember)

Április 15., Vasárnap 14:00-15:00
Gyémánt terem

Az előadás nem sajtónyilvános. 

Mindenki kerülhet (és időről időre kerül is) olyan helyzetekbe, amikor segítségre van szüksége. Valaki máséra, vagy akár a sajátjára. Milyen nagyszerű dolog, ha az ilyen helyzetekben érezzük magunkban a vágyat, az indíttatást, az erőt arra, hogy segítsünk! Ám ahhoz, hogy ezt hatékonyan, a segítségre szoruló személy érdekeit szolgáló módon tehessük meg, tisztában kell lennünk néhány alapvetően fontos dologgal, mert időnként a legnagyobb jó szándék mellett is beleeshetünk bizonyos sajátos csapdákba.
A jó segítőnek egyszerre három szerepben kell megtanulnia otthonosan mozognia: a grandiózus segítőében, a szakemberében és az emberében. Ezek a szakértői szerepek ráadásul egymásnak kölcsönös szakértői is.

View Event →
Apr
15
11:30 AM11:30

Orvos-Tóth Noémi: Miért nem vagyok elég jó? - Az önbizalomhiány fogságában

Előadó: Orvos-Tóth Noémi (klinikai szakpszichológus)

Április 15., Vasárnap 11:30-12:30
Gyémánt terem

Belső világ szekció

Az előadás sajtónyilvános.

Ma 10-ből 8 ember biztosan érezte már az önbizalomhiány nyomasztó érzését. Ma 10-ből 8 ember biztosan aggódott már, hogy nem felel meg az elvárásoknak. Hogyan alakul ki az a szorongató érzés, ami gátol, és megkeseríti az életed? Honnan származik a belső kritikus hang, ami azt mondja, nem vagy elég jó, nem vagy elég okos vagy éppen elég szép? Meg lehet tőle szabadulni? Fejleszthető vagy visszaszerezhető az önbizalom?

View Event →
Apr
15
10:00 AM10:00

Dr. Kádár Annamária: A modern szülők nevelési elvei

Előadó: Dr. Kádár Annamária (pszichológus, egyetemi adjunktus)

Április 15., Vasárnap 10:00-11:00
Gyémánt terem

Az előadás sajtónyilvános.

Szülőként, pedagógusként a nevelés során is a magunk történetét meséljük. A szabályok, határok kijelölése és betartatása; a motiválás; a problémamegoldás kérdéseiben történő választások mind rólunk, a mi világképünkről szólnak. Tetteinkkel meséljük el, hogy miben hiszünk, miért küzdünk, mi az, ami továbbvisz a nehéz helyzetekben - és azt is, hogy mikor adjuk fel. Bár egy-egy nevelési probléma kapcsán legtöbbször a gyermekünk viselkedésére fókuszálunk, azt szeretnénk megváltoztatni, rólunk mesél az is, hogy melyik az a konfliktushelyzet, ami drámai feszültséget okoz bennünk, és az is, hogy mit kezdünk vele.
A gyermek bámulatos pontossággal mutat rá arra, amin dolgoznunk kell, a vele kapcsolatos nehézségek jelzések - és egyben lehetőségek is a továbblépésre, a nevelési elveink megkérdőjelezésére.  Felhívják a figyelmünket arra, hogy miben kell változnunk, fejlődnünk. Igen, ha engedjük, gyermekünk átírja a történetünket - és ebben a folyamatban mi válunk tanulóvá.

View Event →