Back to All Events

Dr. Hevesi Krisztina, Faludi Viktória, Bóna Krisztina, Dr. Kiss Gergely, Tóth Tamás: Sportpszichológia (kerekasztal-beszélgetés) Moderátor: Mihaletzky Luca

Előadó: Dr. Hevesi Krisztina (egyetemi adjunktus), Faludi Viktória (tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta, sportkonzultáns), Bóna Krisztina (sportpszichológus), Dr. Kiss Gergely (sportoló), Tóth Tamás (sportoló)
Moderátor: Mihaletzky Luca

Április 15., Vasárnap 19:30-20:30
Gyémánt terem

Naprakész szekció

Az előadás sajtónyilvános.

A sportpszichológia napjaink pszichológiájának zászlóshajója azzal a köznyelvben létező sztereotíp felfogással szemben, hogy „Aki pszichológushoz jár, az elmebetegségben szenved!” Hisz a sportolóképe az ókori Görögországtól, az olimpia eszményétől kezdve a testi és mentális egészség megtestesítője a kalokagathia szellemiségében: „Ép testben ép lélek!” Mit adhat akkor a sportpszichológia az élsportolónak? Az általános meghatározás szerint a sportpszichológia célja a sportolók mentális felkészítése, a sportolók fizikai készségeinek pszichológiai módszerekkel való támogatása. Tulajdonképpen tehát azt, hogy álmait elérje: mentálisan is csúcsformában legyen a fontos megmérettetések idején. Az olimpiákon ennek sikerét láthatjuk, hogy a csúcsdöntések épp a világversenyeken születnek. Azonban legyen szó akár gyerekről vagy felnőttről, a sportoló mindig több, mint a sportteljesítménye – fontos tehát figyelembe venni a családi, baráti hátteret, tanulmányi és egyéb ambíciókat, illetve azt a közeget, amelyben a sportolónak teljesítenie kell. Ehhez hasonlóan a sportegyesületektől, kluboktól is a fókusz szélesítésére van szükség, aktívan kell dolgozniuk azon, hogy a sportpszichológus munkáját is tudatosan építsék bele a sportoló vagy csapat felkészülésébe. Hogyan segíthet ebben a sportpszichológus, és milyen módszerekkel dolgozik? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kerekasztal beszélgetés során. A bajnok és a többi sportoló közt pedig nem az a különbség, hogy előbbi sosem botlik meg – hanem hogy mindig képes talpra állni a kudarcok után!