Apr
7
7:30 PM19:30

Deliága Éva: Digitális gyermekvédelem

Előadó: Deliága Éva

Április 7, Vasárnap 19:30-20:30
Opál terem

Digitális gyermekvédelem

A digitális gyermekvédelem gyerekcipőben jár, holott a mai kiskamaszok és tinédzserek évek tapasztalatával rendelkeznek az online világban. Hogyan csökkenthető kiszolgáltatottságuk? Mit lehet tenni a Kék Bálna, a Momo és más hasonló veszélyes vírusok, fenyegető veszélyek

ellen?

View Event →
Apr
7
6:00 PM18:00

Prof. Pléh Csaba: A csend keresése a WEB világában

Előadó: Prof. Pléh Csaba

Április 15., Vasárnap 18:00-19:00
Opál terem

A csend keresése a WEB világában

Az előadás azt a kérdést járja körül,. hogy milyen módunk van a személyes világ és a gondolati autonómia megőrzésére a mai behálózott világban. Ennek egyik oldala az állandó virtuális jelenlét. A jelenlét kényszere közepette a megfontolás késlekedésnek, a töprengés határozatlanságnak tűnik. Újra kell tanulnunk az idő igény képviseletét, és a kikapcsolt idő lehetőségét. További mozzanat az állandó társas behálózottság, s az érvelésre időt nem adó véleményközösségekbe bezártság. Ennek meghaladása egyben az individualitás mint legfőbb érték visszaszerzését jelenti a közösségi ideológiák zsarnoki uralmával szemben. A harmadik oldal a csábulás és a disztrakció elleni küzdelem. Hogyan legyünk sokcélúak, akik saját céljaikat követik, s nem a disztraktorok céljait.


View Event →
Apr
7
3:30 PM15:30

Dr. Ferenczi Andrea: A hála pszichológiája, avagy a tüzes lélek hatása kapcsolatainkra és sejtjeinkre

Előadó: Dr. Ferenczi Andrea

Április 7., Vasárnap 15:30-16:30
Opál terem

A hála pszichológiája, avagy a tüzes lélek hatása kapcsolatainkra és sejtjeinkre

A hála tüzes lélek, mely az ember talpától mászik fölfelé, s hatásaként egyszerre azt érezzük, hogy az élet egyszerűen működik – vallja a spanyol költő, Frederico García Lorca. Vajon a hála érzelem, attitűd, erkölcsi motivátor, szokás, személyiségvonás, megküzdési mód vagy erényeink legjobbika? A hálatelt személyek valóban empatikusabbak, könnyebben megbocsátanak, segítőkészebbek, kevésbé szoronganak, elégedettebbek az életükkel és jobban is teljesítenek? Netán boldogabbak is? A hála képes lenne megváltoztatni érzékelésünket és átalakítani a látható világot? Mégis, hogyan? Az előadás ezekre és hasonló kérdésekre kínál választ a félszáz hallgató részvételével immár három éve zajló empirikus kutatás tükrében. Mindezek mellett különböző életkorú és hivatású személyek, sőt hajléktalanok hálanaplóiba is bepillantást enged.

View Event →
Apr
7
2:00 PM14:00

Dr. Keresztes Zoltán: Szeretlek és/vagy gyűlöllek

Előadó: Dr. Keresztes Zoltán

Április 15., Vasárnap 14:00-15:00
Opál terem

Szeretlek és/vagy gyűlöllek

A borderline személyiségzavar a pszichiátria legújabbkori szóalkotásainak és diagnózisainak egyike, jóllehet maga a jelenség már évezredek óta jelen van a társadalmakban, mégha a szerepe sokkal kevésbé is volt meghatározó mint a mai időkben. Manapság nagyjából minden ember környezetében él legalább egy borderline személyiségzavaros ember. Mindenki ismer szélsőségesen szeszélyes, bogaras, kiszámíthatatlan, érzelmileg labilis embereket, akik tudnak nagyon szórakoztatók és nagyon megterhelők is lenni. A környezetük számára kettősségeik hamarabb tűnnek föl, mint az egyén számára, a zilált belső világ és az integrálatlan személyiség gyakorta a környezetet szenvedteti korábban. Az előadásban erről a zilált belső világról, az ezzel járó kettősségekről, a környezetükre gyakrololt érzelmi hatásokról és a probléma prognózisáról, gyógyíthatóságáról lesz szó

View Event →
Apr
7
11:30 AM11:30

Dr. Darnai Gergely: „Meghackelt agy”: a digitális világ árnyoldalai

Előadó: Dr. Darnai Gergely

Április 15., Vasárnap 11:30-12:30
Opál terem

„Meghackelt agy”: a digitális világ árnyoldalai

Idegrendszerünk egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gyorsan és hatékonyan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Ez a hihetetlen rugalmasság azonban nem kívánatos mellékhatásokkal járhat együtt, melyek hosszú távon akár mentális zavarokhoz is vezethetnek. A digitalizáció soha nem látott mértékben változtatta meg az életünket és tette ezt olyan gyorsasággal, amit korábban elképzelni sem tudtunk. Habár első ránézésre a „digitális ember” remekül alkalmazkodott ehhez a hihetetlen változáshoz, bizonyos jelenségek és epidemiológiai adatokból arra következtethetünk, hogy az átállás nem volt tökéletes, a jövőt bejósolni pedig lehetetlen. Az előadásban ezeken kívül bemutatásra kerülnek a túlzott internethasználat és cyberbullying idegrendszeri következményei és az online-függőségeink (pl .túlzott facebook használat, online játék függőség) kialakulásának mechanizmusa is.


View Event →
Apr
7
10:00 AM10:00

Dr. Kovács Péter: Pszichológiai szempontok az onkológián

Előadó: Dr. Kovács Péter

Április 5., Vasárnap 10:00-11:00
Opál terem

Pszichológiai szempontok az onkológián

Az onkopszichológia az onkológiai betegségek, az onkomedikális kezelések és beavatkozások, a onkoterápiák során és azok következményeként kialakuló, lélektani értelemben is speciális helyzetek, pszichoszociális nehézségek, pszichológiai, valamint pszichopatológiai állapotok és pszichiátriai betegségek azonosításával, kezelésével, terápiájával foglalkozó tudományos diszciplína, mely kiegészül a betegség prevenciójának egészségpszichológiai területeivel, illetve az onkomedikális kezelésben részt vevő személyek hozzátartozóinak, valamint a kezelőszemélyzet mentális egészségének vizsgálatával,  ellátásával és edukatív jellegű gondozásával is, mind egyéni, mind pedig társadalmi szinten és szociológiai értelemben egyaránt.

View Event →